2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Hihetetlen történeteket is kitalálnak a kártérítés reményében

A kátyúkárigények felét utasítja el évről évre a Magyar Közút Zrt. Több gépjármű-tulajdonos azért nem kap pénzt, mert jóval nagyobb kárt próbál meg feltüntetni, mint amekkora valójában érte.

A kátyúkárigények felét kénytelen visszautasítani a Magyar Közút Zrt. A társaság szóvivője szerint néha hihetetlen történeteket is kitalálnak a kártérítés reményében. „Volt olyan eset is, amikor azt próbálta meg bebizonyítani egy motoros, hogy a drága, nagy értékű milliós órája azért ment tönkre, mert ő egy kátyúba hajtott és elesett a motorjával, és így összetört az órája. Természetesen ez sem volt igaz” – mondta Pécsi Norbert Sándor.

A bejelentéshez helyszíni jegyzőkönyvet kell csatolni, és nem árt olyan fényképet is készíteni, ami alapján be lehet azonosítani a helyszínt, a kocsit és a kátyút is. A fővárosi közútkezelő vezérigazgatója is a bizonyítékok fontosságát emelte ki. Almásy Kornél szerint az igénylések csökkenő száma azt mutatja, hogy az utak karbantartási munkálatai jól haladnak. „Hogyha a mi utunkon, tehát a főváros útján megy bele kátyúba, és érzékelhetően, bizonyíthatóan a kátyú okozta a hibát az autóban, defektet, ne adj’ Isten súlyosabb balesetet, akkor ezért helytállunk. Amit kell tegyen az autós, az az, hogy próbálja meg lefényképezni a kárt, próbáljon meg tanút hívni, hogyha rendőr is van, akkor az azt gondolom, hogy nagyot segít a dolgokon” – nyilatkozta a Budapesti Közlekedési Központ Közút Zrt. vezérigazgatója.

Visszaélések, trükközések persze Budapesten is előfordulnak. Volt, hogy a tehetősebb gépjármű-tulajdonos megpróbálta lefizetni vagy megfenyegetni a kárfelmérőt annak érdekében, hogy nagyobb összeget tüntessen fel. „Nagyobb értékkel bíró autóknál, tehát egy BMV-nél, egy Mercedesnél jelentek meg károk, és egy más típusú autónál, mondjuk egy Daewoo Matiznál vagy kisebb autónál kevésbé voltak jelentősek ezek a károk” – tette hozzá Almássy Kornél.

Akinek a közútkezelő elutasítja az igénylését, az csak a peres eljárásban bízhat. A kártérítésre viszont nagyobb az esély, ha korábban kötöttek kiegészítő biztosítást kátyúkárra.

A nagyobb téli hőmérséklet-ingadozás miatt keletkezett kátyúk felszámolása tavasszal kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!