2021. 11. 29. Hétfő Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hírek 20:00

Belföld

Hiénák

A dögevők (például hiéna, dögkeselyű) rezisztensek a botulizmusra. Ugyanez a helyzet a vadon élő rókával is. Ez érthető és logikus. Ráadásul a dögevőknek nagyon fontos szerepe van a természetben, „munkájuk” elengedhetetlen a környezet tisztán tartásához. Alapvetően más a helyzet az emberi társadalmakban. Itt már nehezen megmagyarázható és érthető, mi szükség is van a dögevőkre. Így például a magyarországi ellenzékre - írja Bayer Zsolt a Magyar Nemzetben.

Egyik ilyen, botulizmusra rezisztens példányuk Márki-Zay. Ő a minap például elment a tévébe, és a világjárvány kellős közepén kifejtette a következőket: „Sokszor a tanárok és az orvosok sem tudják azt, hogy micsoda hatalom van a kezükben. Mert mindegyik ugye a saját egyéni állását félti, ugyanúgy, mint egy parlamenti képviselő. […] Ha egyszer az összes matematika–fizika szakos tanár vagy biológia–kémia – tehát különösen ezek a tárgyak – azt mondaná, hogy mi sztrájkolunk, és nem megyünk be, megszűnik az oktatás, Orbán Viktort térdre lehetne kényszeríteni. Ha az összes orvos mondja ugyanezt, megszűnik az egészségügy. És nem kell egyetlenegy kórházban, ha összefog öt-hat ember, ők azonnal le tudják állítani, tehát roppant nagy lehetőség van a kezükben.”

Ez a nehézkesen fogalmazó hiénanyelven annyit tesz, hogy ha a tanárok és az orvosok egyszerre sztrájkba lépnének, megbukna a miniszterelnök.

Érthető hiénavinnyogás ez, világjárvány idején különösen. Az pedig különösen érthető, miképpen reagál a hiéna, ha sarokba szorítják. Gyáván, sunyin vinnyog, eloldalog. Éppen, mint Márki-Zay, aki, miután botrány lett fent idézett hiénaságából, így dadogott, vinnyogott magyarázatképpen: „AZ ORVOSOK NEM SZTRÁJKOLNAK, CSAK ELMENNEK! Elnézést kérek azoktól, akik a kormánypárti propagandából arról értesültek, hogy én a saját gyermekeim életét megmentő orvosokat sztrájkra buzdítottam az ATV műsorában, TERMÉSZETESEN ERRŐL SZÓ SINCS.”

Tessék összevetni az első és a második idézetet, s eldönteni, mit vinnyogott a hiéna eredetileg. Dixi. A társadalomban érthetetlen okból előforduló dögevők másik csoportja a minap azzal állt elő, hogy kerületeikben csak az EU által engedélyezett vakcinával oltsák be az embereket.

Ez remek ötlet!

Mindenekelőtt azért, mert az oltás maga önkéntes, így mindenki maga dönti el, egyáltalán beoltatja-e magát vagy sem. Másodszor mindenki eldöntheti azt is, milyen vakcinát óhajt. Ha olyan éppen nincs, legfeljebb vár még egy darabig, ameddig lesz. Ez az alaphelyzet. Másrészt minden létező, számba vehető és mértékadó szakember elmondta már, hogy sem az orosz, sem a kínai vakcinával nincsen semmi baj, s hogy egyetlen oltás sem okoz bajt, szemben a vírussal, ami viszont igen.

Még a kezdetben az orosz vakcina ellen uszító Kincses doktor, az orvosi kamara elnöke is lehátrált a dögevők pástjáról, és kijelentette: a beadott vakcina a jó vakcina. Ugyanezt mondják a tisztességes orvosok, virológusok, biológusok – mindenki. Arról nem beszélve, hogy már bejelentkezett az orosz vakcina gyártására Ausztria és Németország is, és sürgetik a töketlen EU-t (Jut eszembe: a hiéna nőstényének, amely uralkodik a falkán, húsz centi a csiklója!

Felületes szemlélő könnyen hímnek nézheti!), hogy engedélyezze már végre az orosz vakcinát. És akkor jön a kulturális antropológus végzettségű Niedermüller, a közgazdász végzettségű Szaniszló, a „politikus” (vagyis semmilyen?) végzettségű Cserdiné, a történelemtanár végzettségű Kiss, és elkezdenek kórusban vinnyogni, hogy szerintük melyik a jó vakcina. (A László nevű, orvos végzettségű polgármester nem számít, mert már régen orvosi hivatása elé helyezte a hiénaságot.)

S – mert a hiénák ilyenek – azt is odavinnyogják, miszerint: „Az emberek egészségéből nem lehet politikai vagy üzleti kérdést csinálni.”

Persze. Mondják (vinnyogják) azok, akik eddig semmi mást nem csináltak. Ugye mennyire nehéz eldönteni, mi a fene hasznuk is van a dögevőknek az emberi társadalmakban?

Magyar Nemzet/Bayer Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Radar: Vezetéssegítő rendszerek

ABS, ESP, ASR... A mai modern járművek tele vannak vezetéssegítő rendszerekkel. De hogy pontosan mit jelentenek a rövidítések, annak Szabó János, a Start Stop mobilitási magazin riportere járt utána.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!