2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Belföld

Hiába van pénz kártérítést fizetni, vészesen húzódik a Hableány hajókatasztrófa-per lezárása

A Viking Holdings mellényzsebből ki tudná fizetni a 2019. májusi katasztrófa után az áldozatok hozzátartozóinak megítélt 5 millió dollárnyi kártérítést, de az ügyet másodfokra vitte. Mire a jogi eljárás befejeződik, a cég akár félmilliárd dollárral is gyarapodhat részvényeinek tőzsdei bevezetéséből.

  • Hiába van pénz kártérítést fizetni, vészesen húzódik a Hableány hajókatasztrófa-per lezárása

Egyre közeledik a New York-i tőzsdéhez a Viking Holdings, amely alapból 100 millió dollár forrásbevonást vár az elsődleges részvénykibocsátásból (IPO), ám bizonyos kedvező körülmények között ez az összeg elérheti akár a félmilliárd dollárt is – derül ki az amerikai tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott dokumentumokból.

A tengeri és folyami kirándulóhajó-flottát üzemeltető svájci székhelyű társaság leányvállalata az a Viking Cruises, amelynek neve összeforrt a 2019-es budapesti Hableány-katasztrófával melynek során 28-an vesztették életüket, miután a Viking Sigyn nevű kirándulóhajó a Margit hídnál maga alá gyűrte a dél-koreai turistacsoportot szállító Hableány sétahajót, amely negyvenszer kisebb volt nála.

A hosszas bírósági ügyben hatalmas kártérítést ítélt meg februárban első fokon a törvényszék a tragédiában elhunyt áldozatok hozzátartozóinak. A perben 78-an jelentettek be kárigényt összesen 4,3 milliárd forint értékben, ebből a bíró 1 milliárd 825 millió forintos kártérítést tartott jogosnak és ítélt meg. 

A hozzátartozóknak járó összegek között nagy a szórás: van, aki ötmilliót, van, aki 80 millió forintot kap – majd egyszer. 

A Viking Cruisesnek és a Panoráma Decknek 15 napon belül rendeznie kellett volna a kárigényt, de másodfokra vitték az ügyet, így jogszerűen tartották vissza a pénzt.

A megítélt összeg jelenlegi árfolyamon 4,98 millió dolláros tételt jelent, amelyből a rá eső részt a Viking Holdings az IPO-ból is könnyedén elő tudná teremteni. Az iratok szerint a befektetőktől befolyó pénzt általános célokra használnák fel, ebbe az üzemeltetéstől kezdve minden belefér. A bevétel egy részét akvizíciókra vagy más befektetésekre is költhetik, bár jelenleg nincs folyamatban semmilyen ilyen irányú ügyletük. 

teljes cikk a Világgazdaság honlapján olvasható.

Fotó: Mónus Márton

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Deutsch Tamás: Magyar Péter gyárilag erőszakos + videó

Deutsch Tamás: Magyar Péter gyárilag erőszakos + videó

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke Putnokon minősíthetetlen hangnemben kiabált a templomból érkezőkkel, köztük a fideszes polgármesterrel. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője erről is kifejtette véleményét a HírTV Politikai hobbista című műsorában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!