2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belföld

Hét méter alatt tetőzött a Duna vízszintje Budapestnél

Majdnem hét méteren tetőzött az ár-hullám a Duna fővárosi szakaszán, és lassú apadás várható. A rakpartok mindkét oldalon zárva vannak.

  • Hét méter alatt tetőzött a Duna vízszintje Budapestnél

Ennél jelentősebb árvíz-védelmi munkára nem volt szükség Budapesten. A Római-parton épült civil árvíz-védelmi vonalat nem érte el a folyó ugyan, de a környékre nemrég telepített fa csemetéket több helyen kimosta a víz.

Csónakból szemléli az árhullámot Karácsony Gergely főpolgármester és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. A közösségi médiába felkerült videó felirata szerint az árvíz által legveszélyeztetettebb szakaszon járnak, amely jól láthatóan a Róma-part.

Az a helyszín, ahol egyáltalán nem védekezik az árhullám ellen a fővárosi önkormányzat, csupán a helyi civilek. A Római-parton már évek óta állnia kellene egy mobil gátnak, ám az különböző érdekellentétek miatt nem készült el, sőt, Karácsony Gergely a parlament által törvényben rögzített nyomvonaltervet idén tavasszal egy személyi döntéssel áthelyezte. A most közel hétméteres árhullám ellen így továbbra is az itt ingatlannal rendelkező tulajdonosok védekeznek.

Közpénzt nem veszünk igénybe, saját eszközöket használunk föl, és közvagyont is védünk. Mert például a Piroska utcában ha mi nem védekeznénk, 70-80 centiméter Duna állna. Amit utána a kerületnek kellene kitakarítania és megóvnia – mondta Egri Gábor.

Az önkormányzat azért nem védekezik a környéken, mert az ide épült ingatlanok árterületen vannak. Bár kormányhatározat van arról, hogy a part mentén mobilgát épülne, azt Karácsony Gergely döntése nyomán máshol építik majd fel, amint meg lesz a fejlesztés pénzügyi háttere, a főváros szerint legkorábban 2027-ben. A Római-parton lévő 70 hektárnyi beépített területet így továbbra is a civileknek kell majd védeni az árhullámoktól. Nekik pedig a mostani árvízi védekezésben több, szerintük törvénytelenül ültetett fát kellett kivágniuk, ami miatt rendőrségi eljárás is indult.

Buzás Antal Győző szerint úgyis fel kell túrni az egész területet a vízcső cseréje miatt. És a védőtávolságán belül nem is lehetne fát ültetni. Akkor egyáltalán ezek a növények hogyan és miként kerültek ide? – tette fel a kérdést. Ez nyilvánvalóan egy hosszú ügyészségi vizsgálatnak a kérdése lesz majd.

Bár a kivágott fák miatt nyomoz a rendőrség, azt egyelőre nem vizsgája, hogy szabályszerű volt-e a faültetés.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!