2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Herczog Edit hátat fordított a Hír Televíziónak

2013. október 11., péntek 19:29, frissítve: péntek 19:34

Magyarázzák a szocialista európai parlamenti képviselők a magyar kormányt elmarasztaló Tavares-jelentésben betöltött szerepüket. A dokumentum összeállítójaként emlegetett Göncz Kinga szándékos félreértésről beszél. Az a képviselő, aki a volt külügyminisztert hírbe hozta, a Hír TV-vel nem állt szóba. Az ATV-nek nyilatkozott, Herczog Edit pénteken már úgy emlékszik, hogy Göncz Kinga és Tabajdi Csaba nem a jelentést írták, hanem a módosító indítványokat rendszerezték.

„A szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság” – magyarul kezdte felszólalását Rui Tavares az Európai Parlamentben július másodikán. A portugál zöldpárti képviselő azokat az uniós alapértékeket sorolta, amelyeket – szerinte – az Orbán-kormány megsértett. A nevét viselő jelentést egy nappal később az Európai Parlament elfogadta, és határozatban marasztalta el Magyarországot.

„Európai parlamenti képviselőként komoly és nagy dolgokról döntünk. ötszázmillió európai sorsáról döntünk.” Herczog Edit, az MSZP európai parlamenti képviselője a múlt héten nem kevesebbet állított, minthogy a Tavares-jelentés összeállítása két másik szocialista magyar képviselő, Göncz Kinga és Tabajdi Csaba érdeme, de a dokumentum elfogadtatásáért, azaz az Európai Parlament tagjainak meggyőzéséért az MSZP többi képviselői is megtettek mindent. A Hír Televízió megkérdezte volna tőle, hogy ő és párttársai mi mindent tettek meg a magyar kormány elmarasztalásáért.

Herczog Edit Tabajdi Csabával közösen adta át az Európai Parlament Európai polgár-díját a Raoul Wallenberg Egyesületnek a zsidómentő svéd diplomatáról elnevezett budapesti szakiskolában. Ahogy a rendezvényt megelőzően, úgy a másfél órás esemény után sem állt szóba a Hír TV stábjával. Tabajdi Csaba sem hagyta, hogy kérdezzük.

A másik hírbe hozott szocialista politikus, Göncz Kinga, a Gyurcsány-kormány külügyminisztere manipulációt emleget. „Én azt gondolom, ez a múlt heti ügy egy szándékos félreértés. Engem értékelnek túl, ha azt gondolják, hogy én egy szál magam a hétszázvalahány képviselőt úgy meg tudom győzni bármiről, amiről tizenvalahányan nem képesek. Akkor ez egy nagyon furcsa viszonyrendszer. Hogy csinálom én ezt egyedül? Ne adj’ Isten, a Tabajdi Csabával kettesben. Amit ők tizenvalahányan nem tudnak. De sajnos ez nem ezen múlik, hanem azon, hogy van egy európai uniós értékrend, amivel kétségtelenül nem vág össze, amit a magyar kormány csinál az elmúlt három évben” – nyilatkozta Göncz Kinga.

A Fidesz európai parlamenti képviselői szerint Herczog Edit leleplező szavai után az MSZP-nek valamennyi képviselőjét vissza kellene hívnia az uniós törvényhozásból.

Forrás: Hír TV