2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Belföld

Hazánkban valóban alacsony az átfertőzöttség mértéke

Magyarországon alacsony az új típusú koronavírussal való átfertőzöttség, tízezer ember közül mindössze háromnál mutattak ki megbetegedést, de csak egyikük nem tudott a fertőzéséről – derült ki az országos reprezentatív felmérésből, amelyet a négy orvosképző egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal végzett. A vizsgálat megerősítette, hogy a nyár nyugodtabb lesz a járványügy szempontjából, de ősszel ismét szükség lehet egy felmérésre.

  • Hazánkban valóban alacsony az átfertőzöttség mértéke

A koronavírus-átfertőzöttséget vizsgáló országos reprezentatív felmérésben rekordmagas, 67,7 százalékos volt a részvételi arány, ami jól tükrözi a lakosság hozzáállását – jelentette ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a kutatás eredményeit bemutató sajtótájékoztatón szerdán.

 

 

A felmérés szerint tízezer személy közül három pozitív eset volt, közülük kettő kórházban volt és csak egy nem tudott a betegségéről – hangzott el. Vagyis azt mondhatjuk, hogy Magyarországon az átfertőzöttség nagyon alacsony – hangsúlyozta Merkely Béla, hozzátéve: ezekből tudták, hogy nyáron kedvező járványügyi helyzet várható.

A behurcolt esetek azonban bármikor okozhatnak fellángolást, elég körülnézni a környező országokban– hívta fel a figyelmet.

A következő keresztmetszeti szűrést szeptember végén, október elején végezhetik el, de csak akkor, ha tényleg szükséges.

 

 
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora mutatta be az országos reprezentatív koronavírus-szűrés eredményeit Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

 – Az orvosképzésben mindennapi gyakorlatot szerzett és szaktudásában is kiemelkedő négy egyetem – Szeged, Pécs, Debrecen, Budapest – a nemzet őrszemeivé vált – hangsúlyozta a rektor. Emlékeztetett, április utolsó hetében már a kormányt és a lakosságot is a korlátozó intézkedések lazítása foglalkoztatta, hiszen hazánkban nem volt tömeges fertőződés a nyugat-európai országoktól eltérően, de voltak intézményi fertőzések, gondoljunk csak az idősotthonokra és néhány kórházra. Azonban ahhoz, hogy az enyhítésekről biztonsággal döntsenek, biztos adatok kellettek, hogy mennyi az átfertőzöttség és az aktív, pozitív eset – tette hozzá.

Merkely Béla elmondta, az országos kutatásban a 14 éves vagy annál idősebb magánháztartásban élőket vonták be, hazánkban ez nyolcmillió lakost jelent. Közülük választottak 17 ezret mintaként.

Összesen 2600 embert nem sikerült elérni, 10 575-en elmentek a tesztelésre, amely vérvételből, illetve az orrgaratból vett vírusmintából állt.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!