2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Híradó 19:00

Belföld

Havi két készpénzfelvételt ingyenessé tenne a Fidesz

Ingyenessé tenne havi két készpénzfelvételt a kormány, hogy a bankok legalább a fizetések felvétele után ne számoljanak fel tranzakciós illetéket. A Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozza ki a szabályozást. Jelenleg ugyanis a legtöbb bank áthárítja a terhet, így egy átlagos családnak évi 15-18 ezer forintba kerül, hogy hozzájusson a béréhez.

Hat forintot kell fizetni minden 1000 forint készpénzfelvétel után a legtöbb banknál. Szeptembertől emelkedett duplájára a tranzakciós illeték, amelyet a pénzintézetek többsége az ügyfeleire hárít. Egy kétkeresős családnál, ha az anya és az apa is havonta 100 ezer forintot felvesz a bankautomatából, a tranzakciós illeték mértéke éves szinten 14 400 forint. Ennyi pénzbe kerül, hogy hozzájussanak a fizetésükhöz.

Ezen változtatna a Fidesz: havi két készpénzfelvételt ingyenessé tenne. „Az biztos, hogy abba az irányba akarunk menni, hogy havi két készpénzkivétel mindenképpen legyen ingyenes” – mondta Zsigó Róbert, a nagyobbik kormánypárt szóvivője.

A részleteket a Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozza ki. „Teljesen jogos elvárása az embereknek, hogy a fizetésükhöz minden egyéb pluszköltség nélkül jussanak hozzá. A gazdasági minisztérium el is kezdte azt a munkát, amelynek reményeim szerint egy rendelet- vagy jogszabály-módosítás lesz majd a vége. Ebben azt kívánjuk elérni, hogy a kereskedelmi bankokban vezetett számlákról az emberek költségmentesen tudják felvenni a fizetésüket” – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.


A tárca a devizahitelezés megoldásáról is tovább tárgyal a bankokkal. A kormánypártok novemberig adtak haladékot a pénzintézeteknek, hogy kijavítsák a szerződések hibáit – az ügyfelek javára. „Szakmai konzultáció alapján azt lehet mondani, hogy 15-20 százalék között van az a pont, ahol ha csökkennek a devizahitelesek terhei, akkor még a forinthiteles sem jár rosszabbul. Tehát Rogán frakcióvezető úr pontosan fogalmazta meg a szakmai konzultáció eddigi eredményeit, nagyjából ez a tehercsökkenés lehet az, ami ezt a közös, devizahitelesek számára is előnnyel járó, és a forinthiteleseknek is segítő pontot megjelöli, de még korai erről beszélni, én abban bízok, hogy a bankok a következő hetekben érdemi lépéseket fognak tenni a megoldás érdekében.”

A Magyar Bankszövetség alelnöke szerint a pénzintézetek eddig is segítettek a bajba jutott ügyfeleken. „Mi egyesével az ügyfelekkel végigtárgyaljuk és amikor kell, elengedünk, amikor kell, átütemezünk, amikor az ügyfél el tudja adni a lakását, az újabb, kisebb lakáshoz újabb hitelt tudunk adni, de ezen egyenkénti megoldások mellett úgy gondoljuk, hogy meg kellene hirdetni egy viszonylag átfogó programot, amihez a kormánynak szabályozási támogatást kellene nyújtania” – közölte Gyuris Dániel.

Rogán Antal a Hír TV P8 című műsorában azt mondta: várható, hogy a bankok úgy próbálnak majd kibújni a szerződésmódosítások alól, hogy ahhoz törvényre van szükség, pedig korábban ez nem volt probléma a pénzintézeteknek. „Most már nem módosíthatnak szerződést egyoldalúan, de az ügyfél javára igen, és ebben az esetben az ügyfél javára való szerződésmódosításról beszélünk, tehát jogi akadálya nincsen, de tudom, hogy ez lesz a kibúvójuk” – mondta Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetője azt még nem tudta megmondani, hogy pontosan mekkora szerepet vállalna az állam, illetve a bankszektor, és kiket mentenének meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Célpontban az ellenzék új messiása + videó

Célpontban az ellenzék új messiása + videó

Templomból kijövő emberekkel üvöltöző alelnök és fegyházat is megjárt pénzügyi háttérember. Hogy melyik pártról van szó? A Tisza Pártról, Magyar Péterről és az anyósjelöltjéről.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!