2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Határvédelem helyett migránsvízum

Csekély összeggel járulna csak hozzá az Európai Bizottság a magyar határvédelemhez, amely jelenleg a schengeni övezet külső határvonala - írja a Magyar Nemzet. A testület mindössze húszmillió euró hozzájárulást ígért, pedig a határvédelemre fordított magyar költségek meghaladják az egymilliárd eurót.

  • Határvédelem helyett migránsvízum

Az összeget ráadásul az év végéig utalják át. A lap ugyanakkor emlékeztet, hogy Brüsszelben heteken belül elkészülhet a migráns-vízumok bevezetéséről szóló jogszabály tervezete, és újra napirendre került a bevándorlók kötelező szétosztása, illetve a migránsokat be nem fogadó országok megbüntetése.

2015-ben döntött az Orbán-kormány a déli határzár megépítése mellett, hogy megakadályozza az illegális határátlépéseket. A migránsok a kerítés miatt inkább Horvátországon és Ausztrián keresztül igyekeztek elérni az Európai Unió területét, azonban végül a két ország határvédelmi egységei ezt az utat is lezárták. 

A migrációs válság kezdete óta a déli határzárra és a határvédelemre fordított magyar költségek meghaladják az egymilliárd eurót, azonban az Európai Bizottság mindössze húszmillió euró hozzájárulást ígért Magyarországnak. Az összeget az év végéig utalják át – értesült a Magyar Nemzet.

A cikk emlékeztet arra, hogy a testület korábban jóval nagyobb összeget hagyott jóvá, azonban nem utalta át. Orbán Viktor 2017-ben kérte Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt, hogy az Európai Unió fizesse ki Magyarországnak a migrációs válság miatt megerősített határvédelem költségeinek felét. Ennek egy részére kapott Magyarország ígéretet. Ez több, mint 320 millió eurós hozzájárulást jelentene.

Tavaly 270 ezer illegális migránst tartóztattak le Törökországban, 70 ezren pedig a görög szigeteken tartózkodnak. Emelkedik a török-görög szárazföldi határon átkelő migránsok száma is. Mintegy 25 ezren rekedtek Bosznia-Hercegovinában és a friss adatok alapján egyre több illegális migráns akar Szerbiából Magyarországra jutni. Mindez arra utal, hogy a migrációs nyomásnak nincs vége.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!