2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Határozatképtelen volt a parlament

Határozatképtelenség miatt nem tárgyalt a parlament az új útdíjrendszerről a délelőtti rendkívüli ülésen. A szocialisták egy határozati javaslatot akartak elfogadtatni, hogy azok az utak, amelyek ma díjmentesek, a jövőben is ingyenesek lesznek. A kormánypárti képviselők bojkottálták az ülést. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kiállt az új útdíj mellett: szerinte havonta két gombóc fagyi árát mindenki kibírja.

Két államtitkár és egy KDNP-s képviselő vett csak részt a rendkívüli ülésen a kormánypárti politikusok közül. A Fidesz- és a KDNP-frakció már szombaton közölte: politikai színjátéknak tartják az MSZP kezdeményezését, ezért bojkottálják az ülést.

Az üres padsorok előtt elsőként az MSZP elnök-frakcióvezetője beszélt. A szocialisták egy határozatot akartak elfogadni, amely megtiltotta volna az új fizetős rendszer bevezetését. „Hatástanulmányok hiányában csak sejteni lehet, milyen mértékben terheli az a javaslat, amelyet önök terveznek, Budapest és azon települések életét, amelyeken jelen pillanatban elkerülő utakon zajlik a közlekedés – hangoztatta Tóbiás József. – Mint mindig, most is azt látjuk, hogy a kormány úgy viselkedik, hogy semmit nem hall meg abból, amit az utca üzen neki, semmit nem hall meg abból, amit az ellenzék e ház falai között elmond az ország jelenlegi állapotával kapcsolatban. Sőt, az M0-s útdíjának bevezetésével kapcsolatban kedvezménynek hazudja a terhelést.”

Az LMP képviselője szerint a rendszert azért vezeti be a kormány, mert pénzre van szüksége. A párt az ombudsmanhelyetteshez fordul, hogy kezdeményezzen alkotmánybírósági vizsgálatot az útdíj ügyében. „Ne legyen kétségük, mindenki átlát itt a szitán, mindenki tudja, hogy az önök elsődleges célja itt a sarcolás, a költségvetés foltozása bármi áron. Pedig jó lenne, tisztelt képviselőtársam, ott egy szem magában a kormánypárti padsorban, hogyha végre egyszer belátnák azt, hogy ami pénzbe kerül, az a korrupció, az önök dilettantizmusa és urizálása. Ez az ami pénzbe kerül nekünk” – fogalmazott Szél Bernadett.

Rémálom

A Jobbik rémálomnak nevezte a terveket. „Milliók életformájává vált a napi ingázás, milliók kelnek útra nap mint nap iskolába, munkába, bevásárlásra, ügyintézésre menet. És most ennek a vámszedője kíván lenni a kormányzat” – jelentette ki Hegedűs Lórántné.

A kritikákra a fejlesztési minisztérium államtitkára reagált. Jelenleg az autósok két százaléka vesz bérletet, ezen a 2007 óta fennálló rendszeren változtat a kormány – mondta felszólalásában Fónagy János. „Kétségtelen, hogy az ország nagy része ezzel a javaslattal jól jár, és van egy eddig kedvezményezett kör, amely az eddigiekhez képest most havi 400 forinttal, több mint egy liter benzin vagy két gombóc fagylalt árával, hozzájárul a költségekhez, fejtette ki az államtitkár. Ezt még a budakesziek is ki fogják bírni” – fogalmazott.

A politikus azt mondta: több százezer családnak megtakarítást jelent majd, hogy a jövőben 5000 forintért vásárolhat éves megyei matricát. „Önök elkövetik azt az alapvető bűnt a saját választóikkal szemben, hogy önös, napi politikai érdekből, akár két hétre rávegyék – nem fogják tudni többre, két hétre fogják tudni rávenni az embereket –, hogy megpróbáljanak bujkálni a mellékutakon. De az emberek fel fogják ismerni az érdekeiket” – így Fónagy.

A házelnök hangulatkeltésnek tartja a vitát

Hangulatkeltésnek tartja az útdíjrendszer körül kialakult vitát az Országgyűlés elnöke. Kövér László szerint az ellenzék a gyengélkedése miatt akar mindenből politikai tőkét kovácsolni. Bővebben >>>

Még módosulhat az útdíj koncepciója, mondta a Fidesz szóvivője. Tuzson Bence úgy fogalmazott, egyetért a főpolgármesterrel abban, hogy türelmi időre van szükség a bevezetéshez, és figyelembe kell venni, hogy az agglomeráció településeit hogyan érinti az új teher bevezetése. „Vannak olyan települések, amelyek a jelenlegi szabályozás miatt úgy járnak, hogy átáramlik rajtuk a forgalom. Csak úgy tudnak bejönni az emberek, hogy nem használnak bizonyos utakat, mert átáramlik rajtuk a forgalom. Ezeknek a településeknek segíteni fog, ott jobb lesz. Az agglomeráció bizonyos részén, ahol már fizetni kell, ott is jobb lesz, mert olcsóbban fognak tudni bejönni. Természetesen a települések érdekei nem azonosak egymással, ezért fontos, hogy a települések maguk is alakítsák ki az álláspontjukat, és beszéljenek egymással. És igaza van a főpolgármester úrnak, nézzük meg a következő időszakot, hogy fog működni ez a rendszer az agglomeráció tekintetében és ország egészében is, és ennek megfelelően hogyha szükséges, gondoljuk át a rendszert” – mondta a szóvivő.

Délután tárgyalják a visszadobott törvényeket

A parlament délután is ülést tart, azon már az előzetes jelzések alapján a Fidesz–KDNP képviselői is részt vesznek. A köztársasági elnök által visszaküldött két törvényt, a plázastopról és a veszteséges áruházláncok büntetéséről szóló jogszabályok módosítását vitatják majd meg a képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!