2021. 11. 27. Szombat Virgil napja
Jelenleg a TV-ben:

StartStop

Következik:

Hírek 13:00

Belföld

Háromszor csenget extra pénzzel a postás

A következő néhány hónapban nyugdíjprémiumot, kiegészítő nyugdíjemelést és 13. havi juttatást is fizet az állam az időseknek. Előbbi két összeg már a következő hónapban a jogosultaknál lesz. A 13. havi nyugdíj februárban érkezik.

A következő kevesebb mint fél évben három különféle címen kapnak extra juttatást a nyugdíjasok – a különféle kormányzati bejelentések alapján azt is tudni lehet, hogy nagyjából mekkora összeg és pontosan mikor érkezhet meg az érintettekhez. 

Az első két kifizetést november elején kapja kézhez a nagyjából 2,7 millió időskorú, a harmadik jövő februárban lehet esedékes.

Az állam minden év elején az infláció tervezett értékével emeli a nyugdíjakat. Ha a pénzromlás ezt a mértéket meghaladja, kiegészítő nyugdíjemelésre kerül sor. Erre az évre korábban háromszázalékos inflációt becsült a pénzügyi kormányzat, azonban a pandémia és az annak nyomában járó globális lezárási hullám ellátási fennakadásokat okozott, a világgazdaság folyamatai pedig idehaza is éreztették hatásukat – például úgy, hogy emelkedtek az árak. 

A magasabb infláció miatt a kormány – nem szokványos módon – nyáron rendkívüli kiegészítő nyugdíjemelést hajtott végre, a pénzromlás üteme miatt azonban az év végén újabb kiegészítő emelés vált szükségessé. Ennek összege novemberben érkezik meg a címzettekhez.

Ugyanígy a következő hónapban kapják kézhez a jogosultak a nyugdíjprémiumot. E juttatás akkor jár, ha a gazdaság éves becsült növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. Ez idén bizonyosan megtörténik, egyes számítások immár 7,5 százalék körüli bővülést valószínűsítenek. A nyugdíjprémium összege – mely egy szorzat eredménye – a törvény szerint maximum nyolcvanezer forint lehet. 

Orbán Viktor tegnapi bejelentése szerint minden érintett ekkora összeget, vagyis nyolcvanezer forintot kap novemberben prémiumként, azok a nyugdíjasok is, akiknek a jogszabály alapján elvégzendő szorzás szerint ennél kevesebb járna.

A harmadik juttatás a 13. havi nyugdíj lesz, ezt jövő februárban kapják meg az időskorúak. A kormány tavaly, a pandémia idején döntött a 2009-ben eltörölt juttatás visszaállításáról, ennek menetét pedig jogszabályba is foglalták. Eszerint idén januárban egyheti nyugdíjat jelentett a 13. havi juttatás, a kincstár folyósította is a summát. A törvény alapján jövőre kétheti nyugdíj járna, de a kormányfő tegnap arról beszélt: ha a gazdaság helyzete ezt lehetővé teszi, már 2022 elején egész havi összeg lesz a 13. havi ellátás. Mint Orbán Viktor utalt rá, erről még nem született kormányzati döntés.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Tíz százalék

Bayer Zsolt publicisztikája a Magyar Nemzetben. 2021. november 27.

Orbán Viktor bejelentette, ekkor jön a gyerekek vakcinája

A miniszterelnök közösségi oldalán tette közzé a hírt, miszerint megbízható és biztonságos oltóanyag érkezik az 5 és 12 év közötti gyerekek számára. 2021. november 27.

Egyiptommal és a Maldív-szigetekkel is utazási megállapodást kötött Magyarország

Jövő héttől Egyiptomba és a Maldív-szigetekre is karantén, illetve tesztkötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyar állampolgárok. 2021. november 27.

Legfrisebb híreink

Keleten és nyugaton is havazott

Kékestetőn és Sopron térségében is esett, és meg is maradt a hó, de várhatóan olvadni fog - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombati adataiból.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!