2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Három Királyfi, Három Királylány: A család közös ügy

Herczegh Anita és Novák Katalin köszöntőjével kezdődött február 11-én, csütörtökön a Három Királyfi családkonferenciája, amelyet az egészségügyi korlátozásokhoz igazodva online módon zajlott. Az eseményen a Házasság hete arcai beszéltek életükről, házasságukról, családjukról, és családbarát cégek és kórházak vezetői mondták el, hogy milyen kihívások elé állította őket a soha nem látott eseményeket hozó 2020.

  • Három Királyfi, Három Királylány: A család közös ügy

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége az életnek arról a szépségéről számolt be a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom konferenciáján, amelyet szülőként átélhetünk. „Hiszek a család és a munka összhangba hozhatóságában, miközben a család elsőségét vallom.

Azt tapasztaltam, nőnek és férfinak a legszebb örömöt, az igazi kiteljesedést az adja meg, ha karjaiban ringathatja kicsinyét, ha szeretettel gondoskodhat róla”

– mondta, majd mindenkit házasságra és gyerekvállalásra buzdított. Mi valósulhat meg álmainkból, valóra válthatók-e leghőbb vágyaink? – tette fel ugyanakkor a kérdést. „Ami rajtunk múlik, az az, hogy nő és férfi képes legyen kifejezni tiszteletét egymás iránt és egymással összekapaszkodva neveljük gyerekeinket, a jövő nemzedékét.

"Mi, akik boldog házasságban élünk, csak bátoríthatjuk azokat, akik még bátortalanok."

Novák Katalin: Utoljára 40 éve volt annyi házasságkötés, mint most

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a konferencia fővédnökeként mondott beszédet. Mint kifejtette, a kormány segítséget ad, lehetőséget teremt, a családok döntését segíti abban, hogy ne kelljen halogatni a családalapításról szóló döntést. A magyar családpolitika eredménye, hogy több házasságot kötnek az emberek, mint bármikor:

utoljára 40 éve volt annyi házasságkötés, mint most. Tavaly 140 ezren kötötték össze életüket Magyarországon, míg 10 éve csak 70 ezren.

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus beszédében azt hangsúlyozta, hogy a járványhelyzet minden nehézség ellenére tanít is minket, mégpedig arra, hogy vigyázzunk magunkra, a párkapcsolatunkra.

„Minél többször érinted, puszilod a másikat, annál jobban érezzük magunkat vitálisan. Igyekezzünk párunk szervezetét feltölteni pozitív hatású hormonokkal!”

– javasolta.

Bemutatkoztak a Házasság hete nagykövetei

A konferencián bemutatkoztak a Házasság hete nagykövetei, Pálúr János orgonaművész és felesége Pálúr Kornélia, illetve Muzslai Gábor és Etelka, a 2020-as Kopp-Skrabski díj nyertesei. Mindkét házaspár nagycsaládos, Jánoséknak négy, Gáboréknak 11 gyermekük van.

„Annyira nincs szó a médiában arról, hogy milyen jó a házasság, ám nekünk már 30 év eltelt jó házasságban, rengeteg élménnyel, kinccsel. Láttuk a szükségét annak, hogy be kell adni derekunkat és meg kell szólalni a média csatornáin” – mondta Pálúr János. Egyébként mindkét pár jó korán kezdte a házaséletet, Jánosék 19 illetve 23, Gáborék pedig gyakorlatilag nagykorúvá válásuk óta együtt vannak.

Mint azt Etelka elmesélte, a nagycsalád egyáltalán nem nehézség. „Természetes módon zajlanak a napok, a család közös ügy. 15 évig még gazdálkodtunk is, a gyerekeket ebbe is bevontuk. Nem volt segítségem, de a nagycsalád áldása az, hogy a nagy gyerekek nagyon sokat tudnak segíteni.”

Mint azt Pálúr Kornélia elmondta, sohase bánta meg, hogy negyven éves kora után lépett ki a munkaerő-piacra.

Egyrészt mert még mikor otthon volt a gyerekekkel, akkor is be tudott dolgozni cégeknek, másrészt úgy látja, a nyugdíjig hátralévő 20 év is elég lehet ahhoz, hogy más közegben legyen. „Sosem volt bennem aggodalom, hogy lemaradtam valamiről” – mondta.

a bizonytalanságot okozó stresszt kellett minimumra csökkenteni

A konferencia második részében külföldi és hazai cégek sorolták el legfontosabb tapasztalataikat a világméretű pandémiát hozó 2020-ról. Barta Anita, az autókereskedéssel foglalkozó Barta cégcsoport tulajdonosa azt mondta, elsősorban

"A bizonytalanságot okozó stresszt kellett minimumra csökkenteni"

és autószervizeiket folyamatosan fertőtlenítették. Szabó Zoltán, a BT ügyvezetője azt emelte ki, hogy megfeszített munkával kellett átállniuk online üzemmódra, a bevált módszereket ültetve át új platformra, bár belátták, hogy a tréningek terén a tartalmak felét újra kell gondolniuk, mert az online üzemmód mást kívánt meg. Észrevették, hogy ebben a megfeszített helyzetben a mentális egyensúly megtartását célzó programjaik különösen népszerűek. Az MVM Csoport válasza a pandémia okozta korlátozásokra többek között az volt, hogy a heti 2 napi home office-t heti öt napra terjesztették ki, online pszichológust biztosítottak és Mozogj otthon csoport alakításával testmozgásra serkentették az otthonukba kényszerített munkavállalóikat. A szivattyúgyártással foglalkozó Grundfos Magyarország számára még nehezebb volt az átállás, mivel a gyártósorok leállása nem volt opció. De azt, hogy mégis milyen feltételek mellett tudnak működni, csak folyamatos kísérletezéssel tudták kitalálni.

A konferencián a családbarát kórházi címet elnyert Bethesda Gyermekkórház és a Bács-Kiskun Megyei Kórház vezetői is szót kaptak: ugyanis nagyon sok új tapasztalat összegyűlt a gyógyító intézményekben, természetesen nemcsak a COVID elleni orvosi küzdelmet, hanem a szervezetfejlesztést és -dinamikát illetően is. A Bethesda például, hogy fenn tudja tartani az ellátást, belső erőforrásból egy hét alatt otthoni iskolát szervezett.

„A COVID megtanított minket arra, hogy jobban látjuk magunkat, helyzetünket, képességeinket, és ez pozitívabb képet vetít saját jövőnk elé”

– mondta Dr. Velkey György főigazgató.

Mészáros Magdolna, a Magyar Kórházszövetség ápolási igazgatója azt mondta, a járvány gyakorlatilag mindent felborított a munkavégzésben. Megszűnt az osztálystruktúra, újra kellett tanulni a fertőzőbeteg-ellátást, félelem volt mindenkiben. Nehéz volt a munkaszervezés a leterheltség miatt, a kisgyermekesek munkavégzése különösen nagy kihívás volt. Ám házi iskolák alakultak a dolgozók körében az otthon maradt gyerekek számára, ételfőzést szerveztek, miközben több százan estek ki a munkából betegség miatt. A Kórházszövetség burnout-teamjének, mentálhigiénikusoknak, pszichiátereknek is állandóan volt munkájuk, hogy az egészségügyi munkavállalók, sőt a betegek részére is telefonos segélynyújtást adjanak.

Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgató főorvosa szerint

a családbarát működési modell segítette a kórházat abban, hogy a járvány kitörésére profi módon tudjon reagálni a szervezetük. Nem kellett szólni senkinek, mindenki tette a dolgát

– mondta.

 A kórház 2019-ben nyerte el a Magyar Kórházszövetség és a Mozgalom által alapított Családbarát Kórház díjat.

Dr. Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke bevallása szerint komoly szervezetfejlesztést eredményezett a pandémia. Olyan mechanizmusok erősödtek fel, amelyek talán megvoltak, de mindenképpen az új helyzethez tudták adaptálni az intézményeket. A különféle osztályok beleláttak egymás munkájába, ezáltal jobban megértették a működést, a betegellátás menetét. „Mivel mindenki dolgozott mindenhol, nagyobb szeretettel tudta kezelni a másik reakcióit”.

Az online konferencia teljes egészében ITT tekinthető meg.

Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!