2021. május 10.,
hétfő, Ármin, Pálma napja

Három és fél évet kell várni egy új szervre

Hír TV

2019. január 15., kedd 10:21

A szervadományozás életmentő fontosságára hívják fel a szakemberek a figyelmet abban a kampányban, amelyet nyolc ország részvételével rendeznek meg.

Egy felmérés szerint ugyanis sokan ajánlanák fel szervüket mások megmentése érdekében, de kevesen tudják, hogyan tehetik ezt meg. Tavaly Magyarországon tíz százalékkal nőtt a transzplantációk száma, a legtöbbet veséből kellett átültetni. A várakozási idő azonban hosszú, három és fél év.

A fiúnk életeket mentett a halálával, ami enyhítette a lelki fájdalmunkat– Csikósné Kiss Irma egy szakmai rendezvényen beszélt arról az érzéséről, amikor fiúknak, harminchárom évesen, 2011-ben egyik reggel hirtelen megállt a szíve. A mentősök visszahozták ugyan, de csak a szerveit tudták megmenteni, amelyeket olyan betegekbe ültettek át, akiknek nem volt más esélyük az életben maradásra.

Mély gyászunkba voltunk beletemetkezve, amikor egy munka kapcsán két férfi keresett fel bennünket. Látták a gyászban való vesződésünket és megkérdezték, hogy mi a mély gyász oka? elmeséltük a történetünket, mire az idősebb férfi elsírta magát. elmondta: néhány éve kapott új májat, májtranszplantált. Az egészsége nagyon jól helyre jött – számolt be a történtekről Csikósné Kiss Irma.

Tavaly összesen 505 szervátültetés történt, ebből vesetranszpalntációból volt a legtöbb, 335, májátültetésből 80. Hatvenkét ember pedig új szívet kapott. A legtöbb műtétet a Semmelweis Egyetemen végeztek el.

Szinte maximális teljességű életet élhetnek. A Semmelwis Egyetemen 3500 olyan szervtranszplantált él, akivel mi, a mindennapok során foglalkozunk és nagyon speciális kezelést igényelnek abban az esetben, ha valamilyen betegségen átesnek – mondta el Merkely Béla a SOTE rektora. 

Ha valaki életében írásban nem tiltotta meg, hogy a szervét transzplantációs célokra felhasználják, akkor azt beültethetik másokba. Kizárólag agyhalott szerve alkalmas erre a célra, viszont ez ritka: ezerből egy esetben fordul elő. A legtöbben veseátültetésre várnak, a várakozási idő átlagosan három és fél év. Más a helyzet az életmentő szervátültetéseknél. 

A máj, a szív vagy a tüdő átültetésnél a várólistára helyezést követően egy éven belül szervet kell találni a betegnek, hiszen egyébként a várólistára helyezésnek az egyik indikációja az, hogy a transzplantáció nélkül a várható élettartam körülbelül egy év ennek a betegnek– nyilatkozta Mihály Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója. 

Egy felmérés szerint a magyar felnőtt lakosság 73 százaléka felajánlaná halála esetén a szerveit mások megmentésére, de csak 23 százalék ismeri azt, hogy ezt hogyan tehetné meg. Ezért indítottak most tájékoztató kampányt Európa nyolc országában, amelyhez Magyarország is csatlakozott.

Ha van egy olyan társadalmi támogató kultúra, ami azt jelzi az emberek számára, hogy akkor, ha már menthetetlen az élet, az szervet felajánlani és a szervet más számára életté átengedni, ez egy pozitív dolog. ez etikailag, erkölcsileg, orvostudományilag egy olyan értéket teremtenek vele, ami nélkül a szervadományozási aktivitás nem tud megvalósulni– tájékoztatott Horváth Ildikó az EMMI egészségügyi államtitkára. Tavaly több, mint 10 százalékkal nőtt a szervátültetések száma, ezen belül is 114 szerv érkezett külföldről, a legtöbb Németországból.