2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Három és fél évet kell várni egy új szervre

A szervadományozás életmentő fontosságára hívják fel a szakemberek a figyelmet abban a kampányban, amelyet nyolc ország részvételével rendeznek meg.

  • Három és fél évet kell várni egy új szervre

Egy felmérés szerint ugyanis sokan ajánlanák fel szervüket mások megmentése érdekében, de kevesen tudják, hogyan tehetik ezt meg. Tavaly Magyarországon tíz százalékkal nőtt a transzplantációk száma, a legtöbbet veséből kellett átültetni. A várakozási idő azonban hosszú, három és fél év.

A fiúnk életeket mentett a halálával, ami enyhítette a lelki fájdalmunkat– Csikósné Kiss Irma egy szakmai rendezvényen beszélt arról az érzéséről, amikor fiúknak, harminchárom évesen, 2011-ben egyik reggel hirtelen megállt a szíve. A mentősök visszahozták ugyan, de csak a szerveit tudták megmenteni, amelyeket olyan betegekbe ültettek át, akiknek nem volt más esélyük az életben maradásra.

Mély gyászunkba voltunk beletemetkezve, amikor egy munka kapcsán két férfi keresett fel bennünket. Látták a gyászban való vesződésünket és megkérdezték, hogy mi a mély gyász oka? elmeséltük a történetünket, mire az idősebb férfi elsírta magát. elmondta: néhány éve kapott új májat, májtranszplantált. Az egészsége nagyon jól helyre jött – számolt be a történtekről Csikósné Kiss Irma.

Tavaly összesen 505 szervátültetés történt, ebből vesetranszpalntációból volt a legtöbb, 335, májátültetésből 80. Hatvenkét ember pedig új szívet kapott. A legtöbb műtétet a Semmelweis Egyetemen végeztek el.

Szinte maximális teljességű életet élhetnek. A Semmelwis Egyetemen 3500 olyan szervtranszplantált él, akivel mi, a mindennapok során foglalkozunk és nagyon speciális kezelést igényelnek abban az esetben, ha valamilyen betegségen átesnek – mondta el Merkely Béla a SOTE rektora. 

Ha valaki életében írásban nem tiltotta meg, hogy a szervét transzplantációs célokra felhasználják, akkor azt beültethetik másokba. Kizárólag agyhalott szerve alkalmas erre a célra, viszont ez ritka: ezerből egy esetben fordul elő. A legtöbben veseátültetésre várnak, a várakozási idő átlagosan három és fél év. Más a helyzet az életmentő szervátültetéseknél. 

A máj, a szív vagy a tüdő átültetésnél a várólistára helyezést követően egy éven belül szervet kell találni a betegnek, hiszen egyébként a várólistára helyezésnek az egyik indikációja az, hogy a transzplantáció nélkül a várható élettartam körülbelül egy év ennek a betegnek– nyilatkozta Mihály Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója. 

Egy felmérés szerint a magyar felnőtt lakosság 73 százaléka felajánlaná halála esetén a szerveit mások megmentésére, de csak 23 százalék ismeri azt, hogy ezt hogyan tehetné meg. Ezért indítottak most tájékoztató kampányt Európa nyolc országában, amelyhez Magyarország is csatlakozott.

Ha van egy olyan társadalmi támogató kultúra, ami azt jelzi az emberek számára, hogy akkor, ha már menthetetlen az élet, az szervet felajánlani és a szervet más számára életté átengedni, ez egy pozitív dolog. ez etikailag, erkölcsileg, orvostudományilag egy olyan értéket teremtenek vele, ami nélkül a szervadományozási aktivitás nem tud megvalósulni– tájékoztatott Horváth Ildikó az EMMI egészségügyi államtitkára. Tavaly több, mint 10 százalékkal nőtt a szervátültetések száma, ezen belül is 114 szerv érkezett külföldről, a legtöbb Németországból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!