2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Hárít és vádaskodik az alkalmatlan ellenzék

Az kiabál, akinek a háza ég – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője annak kapcsán, hogy a törvénysértés gyanújába keveredő józsefvárosi ellenzék és Karácsony Gergely is tiltakozik a rendőrségi eljárás miatt, sőt, tüntetést is szerveznek.

  • Hárít és vádaskodik az alkalmatlan ellenzék

Karácsony Gergely és az ellenzék annyira alkalmatlan, hogy még egy kampányt sem tudnak tisztességesen megcsinálni – foglalhatók össze az elmúlt napok tanulságai. Ismeretes, először Józsefvárosban merült fel tiltott választói adatkezelés gyanúja a Pikó András ellenzéki polgármes­ter-jelöltnek aláírásokat gyűjtő kampánycsapatnál. A helyi választási iroda hétfőn tett bejelentést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP jelöltállításhoz szükséges ajánlásgyűjtése miatt. Felvetődött a gyanú, hogy az ellenzék üzemszerűen rögzíti az ajánlóíveken szereplő személyek adatait, ez pedig tilos, akárcsak az ívek másolása. Fontos kiemelni: a választási iroda nem párttestület, a helyi bizottság tagjait pedig a képviselő-testület delegálja.

A Magyar Hírlapnak Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke megerősítette, vizsgálatot is indítottak. Szerinte ha igazak a sajtóban megjelent hírek, nemcsak jogellenes adatkezelés, hanem személyes adattal való visszaélés és választással kapcsolatos bűncselekmény is megvalósul. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője visszalépésre szólította fel Pikót. A rendőrség nyomozást indított, melynek keretében szerdán házkutatást tartottak az ellenzéki kampányirodában. Ezen az érintettek kiborultak, tagadják a vádakat, politikai megrendelésről beszélnek, Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt pedig mára még tüntetést is hirdetett. A józsefvárosi Fidesz a Sára Botond polgármestert az eset kapcsán rágalmazó Pikót ismét felszólította, hagyjon fel a valótlanságok terjesztésével, inkább adjon magyarázatot az adatkezelési botrányra. Magyarországon a törvényeket mindenkinek be kell tartani, ezért ne próbáljon magából mártírt csinálni, inkább vállalja a politikai felelősséget a kialakult helyzetért – üzenték a jelöltnek.

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón arról beszélt, az ügy feltárása normális menetben, szakszerűen zajlik, a nyomozó hatóság pedig akkor járt volna el helytelenül, ha a feljelentés ellenére nem jár el. „Az ellenzék semmilyen eszköztől nem riad vissza a választási kampányban” – fogalmazott.

Az kiabál, akinek a háza ég, tartja a népi bölcsesség, amelynek igazságát Pikó András és aktivistatársai esetén keresztül kiválóan be lehet mutatni – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, aki szerint a most hőbörgő józsefvárosi ellenzéki aktivisták saját magukat buktatták le, miközben vélhetően törvénytelen módon rögzítették a számítógépeiken az ajánlásokon szereplő választók adatait. „A balliberális pártok ahelyett, hogy biztosítanák a választókat arról, hogy nem élnek vissza az adataikkal, inkább a már jól ismert demokráciaféltő szlogenek alá menekülnek. Mindez igen átlátszó próbálkozás. Ha bebizonyosodik a nyilvánosságra került adatok alapján feltételezhető adatlopás, jogi következményekkel is számolnia kell Karácsonyéknak, ám emellett természetesen politikai ára is lehet ennek az esetnek” – részletezte a politológus.

A jelek szerint ráadásul elképzelhető, hogy nem egyedülálló a józsefvárosi eset, mivel az Origo birtokába került felvétel tanúsága szerint Erzsébetvárosban is másolták az adatokat az ellenzéki aktivisták. Hasonló módszerről érkeztek beszámolók Üllőről is.

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!