2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Hamis és ellenőrizetlen forrásból származó termékeket foglaltak le a magyar hatóságok

Közel kétszáz tonna élelmiszert és kétmillió liter italárut, több mint kétszáz kilogramm ismeretlen eredetű növényvédőszert és egymillió darab ismeretlen eredetű teljesítményfokozót, illetve gyógyszernek minősülő terméket foglaltak le a magyar hatóságok az elmúlt hónapokban indított legnagyobb nemzetközi razziákon.

  • Hamis és ellenőrizetlen forrásból származó termékeket foglaltak le a magyar hatóságok

Az európai uniós hatóságokkal együtt lefolytatott razziák eredményeiről kedden számolt be közös közleményben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal(Nébih), Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet(OGYÉI), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Magyar Antidopping Csoport és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

A közlemény szerint a 2018 decembere és 2019 áprilisa között lezajlott VIII. OPSON akcióban 78 ország vett részt, és több mint 100 millió euró (közel 32,4 milliárd forint) értékben foglaltak le 16 ezer tonna ismeretlen eredetű, így az egészségre potenciálisan veszélyes élelmiszert és 33 millió liternyi alkohol tartalmú árucikket. A több mint 67 ezer rajtaütés során 672 embert vettek őrizetbe a hatóságok - ismertették.

A közlemény szerint az idei művelet részeként az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) egy mobil irodát delegált a Magyarországon zajló razziák idejére, támogatva ezzel a NAV és a Nébih helyszíni munkáit. A magyarországi ellenőrzések eredményeképpen 484 millió forint értékben, több mint 183 tonna emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert - húst és húskészítményt, halászati terméket, édesipari-, sütőipari - és vendéglátó ipari terméket -, valamint több mint 2 millió liter italárut (nagyrészt borászati terméket) foglaltak le a szakemberek.

A magyar hatóságok emellett részt vettek az Europol és az Európai Csalás Elleni Hivatal közös, Silver Axe elnevezésű akciójában is, amelyben március elejétől április végéig 550 tonna illegális és hamis növényvédőszert foglaltak le és három embert vettek őrizetbe. Magyarországon a NAV és a Nébih együttműködésének köszönhetően 32 esetben indult eljárás, amelyek során több mint 226 kg ismeretlen eredetű növényvédő szert vontak ki a forgalomból.

A harmadik jelentős nemzetközi műveletet a bizonytalan eredetű és veszélyes doppingszerek, hamis gyógyszerek, étrendkiegészítők, és gyógyhatású anyagok ellen indította az Europol. A Viribus elnevezésű akcióban - amelyhez szintén csatlakozott Magyarország - 3,8 millió doppingszert foglaltak le, 17 szervezett bűnözői csoporttal szemben kezdeményeztek eljárást, kilenc illegális laboratóriumot derítettek fel és zártak be, illetve 24 tonna szteroidnak minősülő alapanyagot foglaltak le. A razziák során 234 embert vettek őrizetbe és 839 esetben nyitottak bírósági eljárást.

A január közepétől május elejéig tartó művelet eredményeként a magyar hatóságok 972 millió forint értékben több mint egymillió darab ismeretlen eredetű készítményt foglaltak le, 21 esetben indítottak büntetőeljárást, és 24 embert tartóztattak le.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!