2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Hallgatnak a Jobbik támogatásáról az LMBTQ-szervezetek

A Jobbik elnöke másfél hete jelentette be, hogy pártja képviselné a homoszexuális embereket is. A hasonló nyilatkozatok eddig nagy közfigyelmet kaptak, azonban a balliberális média nem foglalkozott Jakab Péter mondatával, az LMBTQ-szervezetek pedig jobbára hallgattak. A Magyar Nemzetnek egyedül a Labrisz Leszbikus Egyesület mondott véleményt a témával kapcsolatban, amely közölte: többet szeretnének hallani arról, hogy a Jobbik milyen konkrét támogatást kíván nyújtani az LMBTQ-választópolgároknak.

  • Hallgatnak a Jobbik támogatásáról az LMBTQ-szervezetek

– A Jobbik minden tisztességes magyar embert szeretne képviselni, hozzáteszem, a homoszexuális embereket is szeretné képviselni – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában másfél hete a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, Jakab Péter. A kérdés amiatt merült fel, hogy a Jobbik tiszaújvárosi országgyűlési képviselőjelöltje, Bíró László kifejezetten sértő kontextusban beszélt a homoszexuális emberekről.

Jakab Péter pártja történetében először, a baloldali szivárványkoalíció tagjai közül utolsóként fogalmazta meg, hogy a Jobbik a homoszexuális közösséget is szeretné képviselni, ám példátlan módon kijelentése teljesen visszhangtalan maradt.

A balliberális média alig adott hírt a bejelentésről, de ami a legfurcsább, hogy maguk az LMBTQ-szervezetek sem reagáltak. A Budapest Pride Facebook-oldalán szinte minden közéleti személy támogató posztját megosztották, így például Szinetár Dóra színművésznek vagy épp V. Naszályi Márta, a Párbeszéd I. kerületi polgármesterének bejegyzései is megjelentek. Jakab Péter kijelentése azonban nem ért megosztást.

Az LMBTQ-szervezetek nagy részének hallgatása azért is furcsa, mert Jakab Péter korábban nem volt ilyen toleráns. A Budapest Pride-ot „buziparádénak”, a résztvevőket pedig „aberráltnak” nevezte.

A Magyar Nemzet ezért csaknem tucatnyi meleg-, leszbikus- és LMBTQ-szervezethez intézett kérdéseket arról, hogy örülnek-e és hitelesnek tartják-e Jakab Péter kiállását. A lap többek között eljuttatta kérdéseit a Szimpozion és a Patent Egyesületeknek, a Háttér Társaságnak, a Labrisz Leszbikus Egyesületnek, a Szivárvány Misszió Alapítványnak, a Primus Inter Pares Alapítványnak, valamint a Transvanilla Transznemű Egyesületnek, és megkerestük a Budapest Pride szervezőit is. A Háttér Társaság jelezte: eljuttatta megkeresést a Magyar LMBT Szövetségnek, amely a politikai érdekérvényesítéssel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

A lapunk megkeresésére egyedül a Labrisz egyesület válaszolt, Takács Mária ügyvivő kérdéseinkre leszögezte:

„Mivel a korábbi Jobbik értékeivel nem tudtunk azonosulni, hiszen kirekesztően viszonyultak az LMBTQ-emberekhez, ezért szeretnénk többet hallani arról, hogyan nyilvánul meg ez az értékváltás és milyen konkrét támogatást kívánnak nyújtani az LMBTQ-választópolgároknak”.

Az ügyvivő kifejtette, hogy a vidéki LMBTQ-emberek képviselete fontos, hiszen sokkal kevésbé láthatók, kevésbé vállalják fel magukat munkahelyükön vagy az orvos előtt egy egészségügyi intézményben, fiatalon az osztályközösségükben vagy éppen felnőttként a tanári karban. Hozzátette: ez nyilván mentális egészségüket, szociális kapcsolataikat is befolyásolja.

A magyarországi közéletben sokáig tabu volt, hogy egy parlamenti frakcióval rendelkező párt elnöke a nyilvánosság előtt fejezi ki azon szándékát, hogy nyíltan képviselni szeretne egy szexuális kisebbséget. Az első hasonló eset a második Gyurcsány-kormány idején történt, ahol Szetey Gábor akkori államtitkár úgynevezett coming outolt egy sajtótájékoztatón. Ezzel az akkori MSZP egyértelmű üzenetet küldött az LMBTQ-közösségnek: képviselünk titeket.

Később az ellenzéki baloldali és liberális pártok prominensei egytől egyig megjelentek az évről évre ismétlődő, idén elmaradt Pride felvonuláson, ahonnan már csak a Jobbik vezetői hiányoznak.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!