2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Halálesetekkel riogató, kattintásvadász magyar álhírgyárosokat lepleztek le

Kattintásvadász "kamuoldalak" olyan álhírekkel riogattak, amelyek szerint a koronavírus miatt budapesti pályaudvarokon többen összeestek és meghaltak. Közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt két ember ellen eljárást indítottak - tette közzé az Országos Rendőr-főkapitányság szombat reggel a police.hu-n.

  • Halálesetekkel riogató, kattintásvadász magyar álhírgyárosokat lepleztek le

Magyar nyelvű internetes oldalakon olyan valótlan hírek jelentek meg, amelyek azt állították, hogy Magyarországon több ember is megfertőződött a kínai eredetű koronavírussal, fővárosi pályaudvarokon emberek estek össze és haltak meg a fertőzés miatt - írták.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kiberbűnözés elleni főosztálya megállapította, hogy a több tucat "kamuportál" és a hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalak egyazon hálózat tagjai. Ezeken az oldalakon általában a közvéleményt éppen foglalkoztató témájú, de hazugságokon alapuló cikkeket osztottak meg. A köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy minél több - a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer - felhasználóhoz juttassák el.

Az oldalak szerkesztőinek az volt a céljuk, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mert a kattintásszám után hirdetési bevételre számíthattak - közölte a rendőrség.

Az NNI nyomozói a hálózat felszámolására pénteken összehangolt akciót tartottak, több helyen végeztek kutatásokat és számos informatikai eszközt lefoglaltak.

Egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben - olvasható a közleményben.

 

Újabb öt megbetegedéssel 11-re emelkedett a fertőzöttek száma Franciaországban

Öt újabb, az új koronavírussal fertőzött beteget, négy felnőttet és egy gyereket találtak Franciaországban, de az állapotuk nem ad okot aggodalomra - közölte szombaton Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter.

Az új esetekkel 11-re emelkedett a Franciaországban kezelt betegek száma, akik közül 10-en jól vannak, egy 80 éves kínai turista továbbra is válságos állapotban van egy párizsi kórházban.

Az öt új beteget egy brit állampolgár fertőzte meg, aki Szingapúrban egy kongresszuson kapta meg az új koronavírust. A rendezvény után január végén néhány napot a francia Alpokban töltött, Contamines-Montjoie településen, és itt kapták el tőle többen a betegséget. Az öt új Franciaországban kezelt betegen kívül a brit férfi más közeli kapcsolatait is megfertőzte, összesen 11 embert, valamennyien brit állampolgárok, és ugyanabban a faházban laktak együtt.

A franciaországi betegek szombatra virradó éjjel kerültek kórházba, és egyikük állapota sem súlyos - jelezte a miniszter.

A francia hatóságok most megpróbálják felkutatni és tájékoztatni az összes olyan embert, aki Franciaországban kapcsolatba kerülhetett a brit fertőzöttel, aki egyébként már hazatért és jelenleg Nagy-Britanniában kezelik.

 

 

Kutatók figyelmeztetnek: a fertőzés széklet útján is terjedhet

A betegek hasmenése lehet a tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedésének másodlagos útja - figyelmeztettek amerikai kutatók pénteken egy frissen közölt kínai tanulmány alapján.

A mostani járványt okozó 2019-nCoV jelű koronavírus elsődlegesen cseppfertőzés útján terjed, amely bármely már fertőzött személytől származhat. Az első eseteket vizsgáló kutatók azonban a légzőszervi tüneteket mutató páciensekre koncentráltak, és emiatt elhanyagolhatták az emésztőszervi tüneteket.

Az Amerikai Orvosi Szövetség Folyóiratában (Journal of the American Medical Association - JAMA) kínai szerzőktől közölt új cikk szerint az általuk vizsgált egyik vuhani kórház 138 pácienséből 14 esetében (azaz több mint tíz százalékuknál) egy vagy két napig tartó hasmenéssel és hányással kezdődött a betegség, mielőtt kialakultak volna a légzőszervi problémáik.

Ezt tapasztalták az új koronavírussal diagnosztizált első amerikai páciensnél is, és néhány hasonló kínai esetet a The Lancet című nemzetközi orvosi hetilapban is dokumentáltak.

"Fontos megjegyezni, hogy a 2019-nCoV vírus kimutatható volt a szokatlan hasi tünetekre panaszkodó páciensek székletében - hasonlóan a 2002-2003-ban nemzetközi járványt okozó SARS vírushoz (...), ami az ürülék útján való terjedésre utal" - mondta az egyesült királyságbeli Tudományos Média Központnak (Science Media Centre) William Keevil, a Southamptoni Egyetem professzora. Az ürülékkel való terjedés miatt 2003-ban százak fertőződtek meg egy hongkongi lakótömbben, ahol a vírus a fürdőszobákból felszálló meleg levegővel közeli épületekbe is eljutott.

Mindez nem jelent meglepetést a kutatók számára, mivel az új vírus ugyanahhoz a családhoz tartozik, mint a SARS kórokozója.

Jiayu Liao, a Kaliforniai Egyetem biomérnöke mindazonáltal rámutatott, "egyelőre nem tudják, hogy mennyi ideig képes túlélni a vírus a testen kívül és mennyire érzékeny a hőmérsékletre".

David Fisman, a Torontói Egyetem epidemiológusa szerint a széklet útján való terjedés mindenesetre újabb nehézségeket jelenthet a járványgócok elszigetelésében, és főleg a kórházakban okozhat problémát, ami felerősítheti a járványt.

Benjamin Neuman, a Texas A&M University-Texarkana virológus kutatója azonban arra figyelmeztet, hogy a jelenlegi ismeretek szerint "a cseppfertőzés és a fertőzött felületeket érintő kezünk szemhez, orrhoz vagy szájhoz dörzsölése" valószínűleg a fő terjedési útja az új koronavírusnak is.

 

Kínai tudósok szerint a tobzoska volt a koronavírus gazdaállata

Pénteken 86 ember halálát okozta az új koronavírus okozta tüdőgyulladás Kínában. § A halálos áldozatok száma ezzel 722-re emelkedett. Az ismert fertőzöttek száma pedig elérte 34 900-t. A betegség Vuhan városának egyik vadhúst is árusító piacáról terjedhetett el. A korábbi feltételezések szerint denevér vagy kígyó lehetett a vírushordozó. Egy másik kínai tudóscsoport azonban azt állítja, hogy a tobzoska lehetett a vírus gazdaállata. A kínai mezőgazdasági minisztérium ideiglenesen betiltotta a vadállatok és a vadhús értékesítését.

Vuhan városában új elkülönítési központokat hoztak létre a hatóságok. A kórházakkal szemben ezekben a létesítményekben a koronavírus okozta, enyhébb lefolyású tüdőgyulladásban szenvedőket helyezik el, a továbbfertőzés megakadályozására.

A hatóságok a legmodernebb technikát is bevetik a fertőzött személyek azonosítására. Ez a robot a kórházakban teljesít szolgálatot, az ápolószemélyzetet tehermentesíti munkájával.

"A robotnak 9 magas intenzitással világító UV lámpája van. Magas szintű fertőtlenítő képességgel bír, az adott bőrfelületet és a levegőt 100 százalékban megtisztítja" - méltatta a robot képességeit az ápolónő Li Lin.

Ez a robot nemcsak az emberek testhőmérsékletét méri, de azt is ellenőrzi, hogy viselnek-e maszkot. Az eszköz a leggyorsabb 5G mobilhálózaton kommunikál. Akinél koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, arról nagy felbontású fényképet készít, amit orvosi intézményekhez továbbít, az érintett személyt pedig informálja a tennivalókról.

A járvány a 11 milliós Vuhan városból indult, és innen jelentik a legtöbb fertőzést, illetve áldozatot is. 24 óra leforgása alatt, pénteken 86 halálesetet és 3400 fertőzést jelentettek, amelyek legtöbbje a Vuhant is magában foglaló Hupej tartományban történt. Ezek az értékek alulmaradnak az elmúlt napok adataival összehasonlítva.

Az is bizakodásra ad okot, hogy folyamatosan nő a vírusfertőzésből kigyógyult betegek száma. A betegek haza engedéséről az állami média is beszámol. A kínai televízió képsorain az látszik, hogy a kórházi személyzet virágcsokorral, a gyerekek esetében pedig ajándékkal búcsúzik el a gyógyult betegektől, akiknek arcát személyiségi okok miatt kitakarták. A mintegy 35 ezer fertőzött személy közül 25 ezer él Hupej tartományban, és közülük több mint 1100-an hagyhatták el a kórházakat.

Korai lenne azonban még a járvány megszűnésének lehetséges idejéről bármit is mondani. Erre figyelmeztett az Egészségügyi Világszervezet munkatársa.

"Lehetetlen bármit is jósolni. Még egy hónapnál is kevesebb ideje ismerjük a vírust, ami sajnálatos módon a már ismert vírusfajtákhoz képest egészen új. Ismereteink gyarapodnak róla ugyan, de nem lehet jósolni a járvány alakulására vonatkozóan" - közölte Gauden Galea, a WHO Kína-felelőse Pekingben. 

Közben a Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetem kutatói bejelentették, hogy a korábbi feltételezésekkel ellentétben nem denevér vagy kígyó, hanem a tobzoska lehetett a vírus köztes gazdaállata. A vastag szarupikkelyeket viselő állat csemegének számít Kínában, de még állítólagos gyógyhatása miatt is fogyasztják. A kereslet olyan hatalmas, hogy a védett tobzoskát afrikai országokban is vadásszák, a csempész-szállítmányokat pedig a Nigériai Lagosból hajón indítják el Kínába. A nigériai hatóságok legutóbb decemberben foglaltak le egy 100 millió dollárra becsült csempész-szállítmányt. 

 

Meghalt egy amerikai és egy japán beteg Vuhanban

Feltehetőleg az új koronavírus által okozott betegség miatt meghalt egy amerikai és egy japán beteg egy vuhani kórházban - közölte szombaton a pekingi amerikai nagykövetség, valamint a japán külügyminisztérium.

A hivatalos bejelentés szerint a hatvanéves amerikai férfi volt az első külföldi a kínai városban, aki meghalt a fertőzéstől, és a koronavírusnak ő az első amerikai halálos áldozata. Már szerdán elhunyt, de az amerikai nagykövetség kegyeleti okból csak szombaton közölte ezt.

A Vuhanban elhunyt japán férfi feltehetőleg az új koronavírussal volt fertőzött - közölte szombaton a japán külügyminisztérium. A hatvanas éveiben járó férfit január 22-én súlyos tüdőgyulladással vitték kórházba. Valószínűleg ő a járvány első japán halálos áldozata.

Közben a Japánban, Jokohama partjainál karanténba zárt óceánjárón újabb három embernél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, így 64-re nőtt a fertőzöttek száma a hajón. Két amerikai és egy kínai állampolgárról van szó, akiket most a hajóról egy tokiói kórházba vittek - közölte a japán egészségügyi minisztérium. A fertőzöttek száma Japánban már 89.

A Diamond Princess üdülőhajót, amelynek fedélzetén 3700-an tartózkodnak, azért helyezték karanténba, mert egyik utasánál, aki korábban Hongkongban kiszállt, kimutatták a tüdőgyulladást okozó új koronavírust. Az 56 országból származó utasok és a személyzet tagjai még tíz napig nem hagyhatják el a hajót.

Dél-Koreában csaknem kétszeresére, 620-ra nőtt a koronavírus gyanúja miatt karanténban tartott és folyamatosan vizsgált betegek száma, miközben a megerősített fertőzéses esetek száma továbbra is 24 - közölték szombaton a dél-koreai hatóságok. Január 3. óta 1701 embert vizsgáltak meg az országban koronavírus gyanújával, és 1057-nél a vizsgálat eredménye negatív lett.

Az Egyesült Arab Emírségek azt közölte szombaton, hogy két újabb fertőzést fedeztek fel az országban, így hétre nőtt az esetek száma az emírségekben. Thaiföld hét új fertőzéses esetről számolt be, így a fertőzöttek száma ott 32-re nőtt szombatra.

Kínában pénteken újabb 86 ember halálát okozta az új koronavírus okozta tüdőgyulladás, ezzel 722-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma - közölte szombaton a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 24 óra alatt 3399 volt, ami valamelyest kisebb az elmúlt napok adatainál. Ezzel 31 774-re nőtt az ismert fertőzöttek száma.

A 86 halálos áldozatból 81-et az ország középső részén fekvő Hupej tartományból jelentettek (az összesített adat itt 699-re nőtt), ahogy az újonnan azonosított fertőzésekből is 2841-et a tartományból, azon belül 1985-öt Vuhanból, a járvány gócpontjának számító tartományi székhelyről jelentettek.

A december óta tartó járvány eddig 24 953 ismert fertőzést okozott Hupejben, ahol mostanáig több mint 1100 embert gyógyítottak meg és bocsátottak el a kórházakból - tette hozzá a Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

 

Nem csitul a járvány Kínában a pénteki adatok összesítése alapján

Egy nap alatt újabb 86 ember halálát okozta pénteken Kínában az új koronavírus okozta tüdőgyulladás, ezzel 722-re emelkedett a járvány eddigi halálos áldozatainak száma - közölte szombaton a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 24 óra alatt 3399 volt, ami valamelyest alacsonyabb az elmúlt napok adatainál. Ezzel összesen 31 774-re nőtt az ismert fertőzöttek száma.

A 86 halálos áldozatból 81-et az ország középső részén fekvő Hupej tartományból jelentettek (az összesített adat itt 699-re nőtt), ahogy az újonnan azonosított fertőzésekből is 2841-et a tartományból, azon belül 1985-öt Vuhanból a járvány gócpontjának számító tartományi székhelyről jelentettek.

A decemberben kezdődött járvány eddig 24 953 ismert fertőzést okozott Hupejben, ahol mostanáig több mint 1100 páciens gyógyítottak meg és bocsátottak el a kórházakból - tette hozzá a Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

A betegség az eddigi feltételezések szerint Vuhan egyik egzotikus állatok húsát is árusító piacáról terjedt el, hasonlatosan a 2002-2003-ban világjárványt okozó súlyos akut légzőszervi szindrómához, a SARS-hoz, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte több mint 8 ezer megbetegedést okozott, és közel 800 halálos áldozatot követelt. A szintén koronavírus okozta SARS-járvány kirobbanását kutatók a cibetmacska húsának fogyasztásával hozták kapcsolatba.

 

 

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!