2024. 05. 25. Szombat Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Poltikai hobbista 18:00

Belföld

Hajókiállítás a Balatonon

Ezreket vonzott idén is a Balaton Boat Show, Balatonkenesén gyűlt össze a magyar hajós piac színe java. Az ország legnagyobb vízi hajókiállításán 75 kiállító mutatkozott be ezen a hétvégén.

  • Hajókiállítás a Balatonon

Évről évre egyre nagyobb hajók jelennek meg a magyar tengeren, idén már 51 lábas, azaz mintegy 15 méter hosszú vitorlást is lehetett látni a balatonkenesei kikötőben. Ezeken a járműveken már akár lakni is lehet, sokan éppen ezért nyaraló helyett veszik. A nagyhajós trend Balaton Boat Show-n is érzékelhető.

„Jellemzően ez az időszak egyébként a hajóvásárlásnak az időszaka, ősszel tudják a legkedvezőbb feltételeket, legkedvezőbb árakat kínálni a kereskedők is, és ezek általában a következő szezon elején már vízre is kerülhetnek, de most nagyon nagy létszámban vonultak föl a hajókarbantartáshoz kapcsolódó szolgáltatók, ruházat, kiegészítők.”

- mondta Rápolthy Edit, a Balaton Boat Show kiállítás igazgatója.

A Balaton környékén több hajógyártó üzem is működik. A Scholtz család hagyományos kinézetű, nagyrészt faburkolatú járműveket készít, de haladnak a korral, hiszen a vitorlások 80%-át már környezetbarát, elektromos motorral szerelik fel.

„Surran a kikötőből kifelé hangtalanul, gázok nélkül, ugye a rendőr se piszkál vele, tehát egy nagyon klassz, nagyon szép dolog, és hát sajnos ugye ez az autókhoz hasonlóan ugye azért az árban nem túl kedvező, főleg ha egy komoly lítium akkumulátort is adunk mellé, de azt látjuk, hogy a vevők ezt értékelik.”

- jegyezte meg Scholtz Imre, a StileJacht Kft. tulajdonosa.

A Balaton vitorlázás szempontjából kifejezetten kis tónak számít, az alacsony vízszintre és a hirtelen időjárás változásokra is fel kell készíteni a hajókat. Láng Péter szerint éppen ezért a 25-30 lábas hajók az ideálisak.

„Viszonylag nagy vitorlafelület van egy hajótesthez tervezve, hiszen gyakori az, hogy kis szélben vitorlázunk ezekkel a hajókkal, de ugyanakkor képesnek kell lenni egy hirtelen vihar beköszöntésekor, az, hogy gyorsan csökkenthető legyen a vitorlafelület, és a hajó biztonságosan hajózható maradjon.”

- tette hozzá Láng Péter, a Vega Yachtsport Kft. tulajdonosa.

Évek óta töretlenül népszerűek a teljesen elektromos hajók, ezek vezetéséhez ugyanis nem szükséges vitorlázótudás. Magyarországon 30ezren vitorláznak, közülük több mint 4ezren versenyszerűen.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!