2022. 09. 28. Szerda Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

A Sakál, a Patkány, a Kádár és a Laci 11:05

Belföld

Hajókiállítás a Balatonon

Ezreket vonzott idén is a Balaton Boat Show, Balatonkenesén gyűlt össze a magyar hajós piac színe java. Az ország legnagyobb vízi hajókiállításán 75 kiállító mutatkozott be ezen a hétvégén.

  • Hajókiállítás a Balatonon

Évről évre egyre nagyobb hajók jelennek meg a magyar tengeren, idén már 51 lábas, azaz mintegy 15 méter hosszú vitorlást is lehetett látni a balatonkenesei kikötőben. Ezeken a járműveken már akár lakni is lehet, sokan éppen ezért nyaraló helyett veszik. A nagyhajós trend Balaton Boat Show-n is érzékelhető.

„Jellemzően ez az időszak egyébként a hajóvásárlásnak az időszaka, ősszel tudják a legkedvezőbb feltételeket, legkedvezőbb árakat kínálni a kereskedők is, és ezek általában a következő szezon elején már vízre is kerülhetnek, de most nagyon nagy létszámban vonultak föl a hajókarbantartáshoz kapcsolódó szolgáltatók, ruházat, kiegészítők.”

- mondta Rápolthy Edit, a Balaton Boat Show kiállítás igazgatója.

A Balaton környékén több hajógyártó üzem is működik. A Scholtz család hagyományos kinézetű, nagyrészt faburkolatú járműveket készít, de haladnak a korral, hiszen a vitorlások 80%-át már környezetbarát, elektromos motorral szerelik fel.

„Surran a kikötőből kifelé hangtalanul, gázok nélkül, ugye a rendőr se piszkál vele, tehát egy nagyon klassz, nagyon szép dolog, és hát sajnos ugye ez az autókhoz hasonlóan ugye azért az árban nem túl kedvező, főleg ha egy komoly lítium akkumulátort is adunk mellé, de azt látjuk, hogy a vevők ezt értékelik.”

- jegyezte meg Scholtz Imre, a StileJacht Kft. tulajdonosa.

A Balaton vitorlázás szempontjából kifejezetten kis tónak számít, az alacsony vízszintre és a hirtelen időjárás változásokra is fel kell készíteni a hajókat. Láng Péter szerint éppen ezért a 25-30 lábas hajók az ideálisak.

„Viszonylag nagy vitorlafelület van egy hajótesthez tervezve, hiszen gyakori az, hogy kis szélben vitorlázunk ezekkel a hajókkal, de ugyanakkor képesnek kell lenni egy hirtelen vihar beköszöntésekor, az, hogy gyorsan csökkenthető legyen a vitorlafelület, és a hajó biztonságosan hajózható maradjon.”

- tette hozzá Láng Péter, a Vega Yachtsport Kft. tulajdonosa.

Évek óta töretlenül népszerűek a teljesen elektromos hajók, ezek vezetéséhez ugyanis nem szükséges vitorlázótudás. Magyarországon 30ezren vitorláznak, közülük több mint 4ezren versenyszerűen.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ismét a magyar emberek ellen dolgozik a hazai baloldal

Ismét a magyar emberek ellen dolgozik a hazai baloldal

Nem támogatja korábbi ígérete ellenére a magyar baloldal az Európai Bizottság és Magyarország közötti megállapodást és továbbra is azért dolgozik, hogy Magyarország ne kapjja meg az uniós forrásokat - olvasható a Fidesz sajtóközleményében. Az ellenzék magyarellenes munkájáról Deutsch Tamás EP-képviselő nyilatkozott Híradónknak.

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!