2020. szeptember 28.,
hétfő, Vencel napja

Hajókiállítás a Balatonon

Hír TV

2019. szeptember 8., vasárnap 16:46

Ezreket vonzott idén is a Balaton Boat Show, Balatonkenesén gyűlt össze a magyar hajós piac színe java. Az ország legnagyobb vízi hajókiállításán 75 kiállító mutatkozott be ezen a hétvégén.

Évről évre egyre nagyobb hajók jelennek meg a magyar tengeren, idén már 51 lábas, azaz mintegy 15 méter hosszú vitorlást is lehetett látni a balatonkenesei kikötőben. Ezeken a járműveken már akár lakni is lehet, sokan éppen ezért nyaraló helyett veszik. A nagyhajós trend Balaton Boat Show-n is érzékelhető.

„Jellemzően ez az időszak egyébként a hajóvásárlásnak az időszaka, ősszel tudják a legkedvezőbb feltételeket, legkedvezőbb árakat kínálni a kereskedők is, és ezek általában a következő szezon elején már vízre is kerülhetnek, de most nagyon nagy létszámban vonultak föl a hajókarbantartáshoz kapcsolódó szolgáltatók, ruházat, kiegészítők.”

- mondta Rápolthy Edit, a Balaton Boat Show kiállítás igazgatója.

A Balaton környékén több hajógyártó üzem is működik. A Scholtz család hagyományos kinézetű, nagyrészt faburkolatú járműveket készít, de haladnak a korral, hiszen a vitorlások 80%-át már környezetbarát, elektromos motorral szerelik fel.

„Surran a kikötőből kifelé hangtalanul, gázok nélkül, ugye a rendőr se piszkál vele, tehát egy nagyon klassz, nagyon szép dolog, és hát sajnos ugye ez az autókhoz hasonlóan ugye azért az árban nem túl kedvező, főleg ha egy komoly lítium akkumulátort is adunk mellé, de azt látjuk, hogy a vevők ezt értékelik.”

- jegyezte meg Scholtz Imre, a StileJacht Kft. tulajdonosa.

A Balaton vitorlázás szempontjából kifejezetten kis tónak számít, az alacsony vízszintre és a hirtelen időjárás változásokra is fel kell készíteni a hajókat. Láng Péter szerint éppen ezért a 25-30 lábas hajók az ideálisak.

„Viszonylag nagy vitorlafelület van egy hajótesthez tervezve, hiszen gyakori az, hogy kis szélben vitorlázunk ezekkel a hajókkal, de ugyanakkor képesnek kell lenni egy hirtelen vihar beköszöntésekor, az, hogy gyorsan csökkenthető legyen a vitorlafelület, és a hajó biztonságosan hajózható maradjon.”

- tette hozzá Láng Péter, a Vega Yachtsport Kft. tulajdonosa.

Évek óta töretlenül népszerűek a teljesen elektromos hajók, ezek vezetéséhez ugyanis nem szükséges vitorlázótudás. Magyarországon 30ezren vitorláznak, közülük több mint 4ezren versenyszerűen.

Hír TV