2020. október 20.,
kedd, Vendel napja

Gyurcsány múzeumba küldené Orbán Viktort

2014. április 13., vasárnap 18:18, frissítve: vasárnap 21:41

Hátizsákja mellé, múzeumba küldené Gyurcsány Ferenc Orbán Viktort. A DK elnöke Budapesten tartotta európai parlamenti kampánynyitó nagygyűlését. A volt kormányfő tisztességes politikusokat szeretne és olyan Európai Uniót, amely nem tűri, hogy egy tagállamban kötelezővé tegyék az erkölcs és a hittan oktatását.

„Múlt héten kisebbségben maradtunk. Legyőzhetnek bennünket, de le nem törhetnek.” Gyurcsány Ferenc beszéde elején elismerte választási vereségét, de azt mondta: pártja nem változtat álláspontján és az Orbán Viktort kritizáló stílus is marad. „Nem tagadjuk, hogy az a célunk, hogy mindezt a múzeumba küldjük. Múzeumba egy olyan hátizsákkal, amelyben benne van általunk soha el nem fogadott alaptörvénye, benne van önkénye” – fogalmazott a volt miniszterelnök.

A DK elnöke a kormány külpolitikáját és a keleti nyitást károsnak nevezte. „Nem az a bajom Európával hogy túl erős, éppen ellenkezőleg: túl gyenge. Eltűri, hogy Európa e fura szegletében új, Putyinnal rokonszenvező politikusok jelenjenek meg és tartsák önkényuralom alatt a szabadságra vágyó sokaságot” – mondta.

A listavezető megreformálná az Európai Uniót: kampánybeszédében nyugati fizetéseket ígért, és Európai egyesült államokról vizionált, amely nem engedné az erkölcstan és hittan kötelező oktatását, és elszámoltatná a korrupt politikusokat. „Azt látjuk, hogy a kormány politikusait védi az ügyészség. Nem számon kérni, hanem menteni akar. Azt szeretnénk, hogy olyan korrupcióellenes európai ügyészség jöjjön létre, amely automatikusan magához vonzza minden tagállamában a politikához kötődő korrupciós bűncselekményeket” – jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt: ő Orbán Viktorral ellentétben nem harcolni akar Brüsszellel, hanem partnereket szerezve próbálná meggyőzni az uniós politikusokat.

A nagygyűlés után a politikusok a Szabadság térre mentek, a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékműnél Gyurcsány Ferenc arra buzdította a tiltakozó civileket, hogy ne hagyjanak fel a demonstrációval, és ha kell, továbbra is bontsák le területet körbevevő kordont.

Forrás: Hír TV