2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Gyurcsány kezére játszanak

Évek óta adja fel a nyerhető ­körzeteit és hátrál ki a helyben beágyazott, sikeres politikusai mögül az MSZP, leginkább Gyurcsány Ferencék javára — támasztja alá a már jó ideje feltűnő tendenciát Csizmár Gábornak, a szocialisták egykori munkaügyi miniszterének, ország­gyűlési képviselőjének még 2017 novemberében a pártvezetéshez írt levele. „Képesek lennétek átadni ezt a DK-nak? Gyurcsánynak? Annak, aki dezertált az MSZP-ből?” — figyelmeztetett Csizmár az újpest—angyalföldi választókerülettel kapcsolatban. Azóta kiderült: hiába.

  • Gyurcsány kezére játszanak

Molnár Gyulának és Tóth Bertalannak, az MSZP akkori elnökének, illetve frakcióvezetőjének címzett levelében bírálta a szocialisták vezetését Csizmár Gábor, a párt egykori munkaügyi minisztere, parlamenti képviselője, amiért a 2018-as országgyűlési választáson a DK-nak akarták átadni Budapest 11. választókerületét, Újpest–Angyalföldet.

A Magyar Nemzet birtokába került, még 2017 novemberében született dokumentumban Csizmár arra emlékeztette a párvezetést, hogy itt 1990 óta csupán kétszer veszített az MSZP, minden más megméretésen pedig győzött.

„A teljesítményt vessétek össze bármilyen más körzettel az országban, és ha tudtok ennél jobb(ak)at mutatni, akkor azt kénytelen leszek elfogadni. Azt sejtem, hogy nem nagyon tudtok. A tények és az újpesti szocialista közösség teljesítménye alapján kérem, hogy ne tegyétek alku tárgyává a körzetet. Ha a tények és a teljesítmény nem számít, akkor legalább lelketek legyen” – írta Csizmár Gábor, hangsúlyozva, hogy a körzet azé a Kiss Péteré volt, aki 2014-ben, amikor az MSZP már lemondott róla, halálos betegen is kampányolt és győzött.

„Képesek lennétek átadni ezt a DK-nak? Gyurcsánynak? Annak, aki dezertált az MSZP-ből? Péter az utolsó erejéig szolgálta a Gyurcsány-kormányokat, majd a Bajnai-kormányt. Ezt érdemli az MSZP-től? Hát már az emlékét sem tisztelitek? Legalább ne gyalázzátok meg”

– figyelmeztetett Csizmár, aki ezért azt javasolta, hogy „Varju Laci induljon a DK színeiben Taksonyban, ahol polgármester volt […] a DK ne akarja magának a szocialisták eddigi teljesítményét, ha már önállóan bedobta a kalapját”. Mindhiába, azóta ugyanis már tudható, hogy a körzetet végül a DK-s Varju László kapta meg, amiért a legsikeresebb helyi szocialista politikus, Horváth Imre ki is lépett a pártból.

A közelmúltban – nem mellesleg – a választás rendje elleni bűntett gyanújával indult nyomozás, egy hangfelvétel szerint ugyanis Varju költség- és kártérítést, illetve egyéb „okosságot” ajánlott fel annak idején Horváthnak azért, hogy ne induljon függetlenként a körzetben.

Azokat a véleményeket, amelyek szerint az MSZP évek óta a nyerhető körzeteit adja fel és kihátrál a helyben beágyazott, sikeres politikusai mögül, jellemzően Gyurcsány Ferencék javára, Csizmár Gábor levele is alátámasztja. Emlékezetes: a 2018-as választás előtt Gyöngyös korábbi MSZP-s polgármestere, Hiesz György jelentette be, hogy visszalép az ország­gyűlési képviselői jelöltségtől és kilép a pártból, mert Molnár Gyuláék a Liberálisok akkori elnökét, Fodor Gábort indítják helyette.

Előtte a szocialisták egykori pártigazgatója, Velez Árpád közölte, hogy nem indul a megméretésen, döntését pedig azzal indokolta, hogy Molnár vezetése alatt pártja egy mások után kullogó, kedvetlen, motiválatlan, kiszolgáltatott politikai közösségé vált.

„Katasztrofális, hogy a legyengített MSZP ilyen állapotban kényszerül szövetséget kötni, aminek eredményeképpen a vezetéseddel átjátszod a párt több nyerhető körzetét a DK-nak. Ez a te bűnöd. Miközben építettétek a DK-t, a saját pártunk romokban”

– írta Velez.

A szocialisták önfeladó magatartása ugyanakkor a jelenlegi elnök, Tóth Bertalan alatt sem ért véget. Közel harminc év után nemrég lépett ki az MSZP-ből Érsek Zsolt, a párt Heves megyei, illetve Hatvan térségének választókerületi elnöke, miután nem engedték neki, hogy szocialista színekben induljon a város polgármesteri székéért. Érsek szerint a Tóth Bertalan vezette elnökség „sunyi, alattomos” módon bánt el vele, miközben beállt „a liberálisoktól a szkinhedekig támogatott jelölt mögé”.

– Már magam sem tudom, kik vagytok ti valójában! – fakadt ki Érsek. Az MSZP roma tagozatának tagja, a Heves megyei Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke, Oláh Csaba lapunknak szintén azt fejtegette, hogy a megyében gyakorlatilag megszűnt a párt, mert az elnökség arra kényszeríti őket, hogy esélyes jelöltjeik helyett más pártok delegáltjait támogassák.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!