2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Szinbád 11:05

Belföld

Gyurcsány hosszú távon együttműködésre játszhat Magyar Péterrel

Az Alapjogokért Központ szerint érdekes szövetségek köttethetnek a Fővárosi Közgyűlésben a választásokat követően.

  • Gyurcsány hosszú távon együttműködésre játszhat Magyar Péterrel

A szavazatok megszámlálása után a közgyűlési erőviszonyok a következőképp alakulnak: a tíz budapesti listából az első helyet a Fidesz–KDNP szerezte meg. A Tisza Párt a második, míg a Párbeszéd–Zöldek–DK–MSZP a harmadik a sorban. A mandátumszerzési küszöböt összesen öt lista lépte át: az előbb említetteken túl az MKKP és a Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP–Zöldek is. 

Mindez azonban egy róka fogta csuka helyzetet teremthet Budapesten Tóth Erik szerint.

A Fidesz–KDNP és a Tisza 10-10 mandátumot, a DK által vezetett lista 6 helyet szerzett, az MKKP és a Vitézy fémjelezte listák 3-3 mandátumot. A 2019–2024 közötti ciklusban az ellenzéki összefogás polgármesterei a közgyűlésben összezártak a főbb kérdések mentén, de ez az időszak 2024 őszétől lezárulhat

– jelentette ki az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. 

Hozzátette: azt, hogy melyik baloldali párt kivel játszhat össze, a korábbi nyilatkozatokból lehet csupán sejteni. Bár Gyurcsány Ferenc hol szentségeli, hol magához próbálja édesgetni a Tisza Pártot, Tóth Erik szerint hosszú távon a DK vezetője az együttműködésre játszhat. Magyar Péter frakciója esetében a szakértő szerint az a kérdés, hogy mennyire lesz fegyelmezett és mennyire eseti jellegű az ő döntéshozataluk.

Ugyanakkor rámutatott, lehetetlen előre megmondani, hogy Magyar Péter pártja milyen elvek és elképzelések mentén fog politizálni a Fővárosi Közgyűlésben, ugyanis a Tisza Párt előnye eddig az volt a többi baloldali párthoz képest, hogy friss erőként azt mondtak, amit akartak, mindent elhitt nekik a saját, formálódó bázisuk. 

A Fővárosi Közgyűlésben azonban nem fognak tudni a „vezérszónokuk” hiányában kimaradni a döntéshozatalból. Miután parlamenten kívüli pártról beszélünk, az, hogy milyen képet alakítanak ki magukról a fővárosban, a közgyűlési munkájukon is múlik. Vagy a jövőbeni főpolgármester ellenzékeként, vagy a Fidesz–KDNP újdonsült politikai ellenfeleiként pozicionálhatják magukat

– jelentette ki Tóth Erik. Azt is kiemelte, Magyar Péter saját bevallása szerint nem fog ez beülni a fővárosi közgyűlésbe, ugyanakkor elképzelhető, hogy a maga helyett egy „helytartót” fog kinevezni.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják, IDE KATTINTVA.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Így értékelte Luciano Spalletti az albánok elleni meccset

Így értékelte Luciano Spalletti az albánok elleni meccset

Nem volt teljesen elégedett csapata játékával Luciano Spalletti, a címvédő olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki szerint együttesének sokkal határozottabban kell majd futballoznia csütörtökön, a spanyol csapat ellen, mint tette azt szombaton este Albániával szemben a németországi Európa-bajnokság B csoportjának első fordulójában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!