2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

György István: Több mint félmillió embert olthatnak be a héten

  • György István: Több mint félmillió embert olthatnak be a héten

 

Április 11-ére minden regisztrált kapja meg az első oltás

György István, az oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy amellett, hogy az uniós ranglistán harmadikok vagyunk az oltottságot tekintve, versenyt futunk az idővel. Rohamosan nő az aktív fertőzöttek és a kórházban lévők száma - tette hozzá. Az oltási munkacsoport ezért módosított az oltási stratégián, így a legfontosabb, hogy mindenki megkapja az első oltást - tette hozzá. Április 11-ére minden regisztrált kapja meg az első oltást.

György István ismertetése szerint az oltások felgyorsítását az szolgálná, ha lenne elég vakcina. Egyszerre mindenkit be tudnának oltani, aki kérte, de erre jelenleg nincsen lehetőség - tette hozzá. A rendelkezésre álló vakcinából oltanak.

György István elmondta, hogy az EU esetében sok kritika illette a vakcinák beszerzését. Ezért szerzett be vakcinát Magyarország keletről. A háziorvosok napi 40 és 80 ezer forintos díjazást kapnak az oltások beadásáért hétvégén, ez az összeg a létszámtól függ. A Pfizer esetében 35 napos, az AstraZenecánál pedig 12 hetes különbséggel adják majd be a második oltást - mondta György.

250 ezer kínai vakcinát kapnak a héten a háziorvosok

Kevesebb vakcinát fognak majd tartalékolni - hangsúlyozta György. A következő egy hét oltási terve e szerint alakul. A ma érkezett Pfizer- és a kínai vakcinát is kiosztják. 250 ezer kínai vakcinát kapnak a héten a háziorvosok - mondta György. A heti oltási terv nem azt jelenti, hogy egy héten mennyit oltunk, jellemzően szerdán és csütörtökön tudják a háziorvosok beadni az oltásokat, így egy oltási hét szerdától szerdáig tart.

A következő napokban első feladat a regisztrált idősek oltása, és erre 3-féle vakcinát tudnak felhasználni – mondta György. 45 főt tudnak majd a háziorvosok körzetenként beoltani a kínai vakcinából, valamint 30 Moderna-vakcinát is kiosztanak háziorvosonként. A még kimaradt 22 idősotthonba is visznek vakcinákat – ismertette György István. Van még 10 800 adag Moderna-vakcina, amit a szociális otthonokban használnak. A 110 ezer Pfizer-vakcinát pedig mától szállítják ki az oltópontokra.

A regisztráltak arányában biztosítják a vakcinákat a háziorvosoknak a mostani héten. A regisztrált idősek mellett folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása - mondta György. Az utóbbi területen AstraZeneca-vakcinát alkalmaznak - tette hozzá.

Hatalmas oltási akció lesz a hétvégén

A következő napokban tehermentesítik a háziorvosokat, így AstraZeneca-vakcinából nem kell oltaniuk. Az utóbbi vakcinákat a kórházi oltópontokra szállítják, és egy nagyobb akció keretében oltják a 60 év alatti krónikus betegeket. Ez a 74 ezer fő SMS-t fog kapni. 102 kórházban zajlik majd az oltási akció - tette hozzá.

Több mint félmillió embert olthatnak be a héten

György István elmondta, hogy aki nem jelenik meg az oltásokon, az nem tudja megkapni azt, nem törlik a regisztráltak listájáról, de csak később lesz lehetősége vakcinát választani. Harmadik feladat, hogy folytatódnak a második körös oltások, az utóbbi esetben 50 ezer körüli oltás lesz - mondta az államtitkár.

A mostani oltási héten tehát több mint 520 ezer embert fognak beoltani.

György István köszönetet mondott minden résztvevőnek, aki részt vesz az oltások lebonyolításában.

Teljes beszámoló:

 

Hír TV/Origo.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!