2021. március 4.,
csütörtök, Kázmér napja

György István: Az oltás a terv szerint halad

2021. január 13., szerda 11:54

Az oltási tervnek megfelelően még zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, ugyanakkor folytatódik az idősotthonokban lakó idősek és az ott dolgozók beoltása is – jelentette be György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Közlése szerint a cél az, hogy az oltási tervnek megfelelően az országba érkezőoltóanyagokat maradéktalanul fel lehessen használni.

Az ország négy legnagyobb idősotthona után hétvégén megtörtént a 150-400 férőhelyes időotthonokban az oltás.

A héten a Moderna vakcinának köszönhetően lehet folytatni az idősotthonokban az oltásokat, így most 3600 személy számára biztosított a vakcina – közölte György István. Mint ismert,

a Pfizer vakcina ismétlési ideje 21 napos, a Modernáé 28 napos és némi változások lesznek a gyakorlatban, hiszen a Modernát mínusz 20 fokon kell tárolni, míg a Pfizer mínusz 80 fokon van tárolva, így új gyakorlatot szereznek azok, akik végzik az oltásokat.

György István azt is elmondta, hogy minden megyében, ahol működik olyan idősotthon, aminek férőhelye 150 és 400 fő közötti, ott oltani fognak. 996 dolgozó és ennél is több ott lakó fogja megkapni a Moderna vakcináját. Több mint 1036 idősotthon van, így az oltás a terv szerint halad – tette hozzá az államtitkár.

Amint érkeznek a vakcinák, tovább folytatjuk az idősotthonokban az oltásokat. Mivel a vakcina csak korlátozottan áll rendelkezésre, így továbbra is fontos a fertőzés megelőzése

– tette hozzá.

Január első hétvégéjén ismételten az óvodák és iskolák dolgozóit tesztelték. Ezen a hétvégén a gyermekvédelemben és szociális intézményekben dolgozónak biztosítják a tesztelést. 

HírTV - Origo