2020. február 27.,
csütörtök, Edina napja

Gyengén felhős, napos időre számíthatunk

MTI

2019. szeptember 17., kedd 15:47

Éjszaka tovább csökken a felhőzet, de délen még reggelig sok lesz a felhő. Eleinte főként délen és nyugaton, majd reggel már csak a déli határvidéken alakulhat ki eső, zápor, zivatar.

Időjárási helyzetkép hazánkban

Szerdán a déli határvidéken is csökken a felhőzet, napközben gyengén felhős, napos időre számíthatunk, csak északkeleten lehet több gomolyfelhő. Csapadék nem várható. Az északnyugati, északi szél több helyen megerősödik, szerdán néhol viharossá fokozódik, majd délután fokozatosan mérséklődik a légmozgás. Reggelig a zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között valószínű, de az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 16 és 20 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában

Európa északi, északkeleti területe fölött ciklon örvénylik. Áramlási rendszerében több hullámban érkezik nedves, egyre hidegebb levegő szárazföldünk középső és keleti vidékei fölé. Hatására Északkelet-Európában, valamint a ciklonhoz tartozó hidegfront mentén erősen felhős az ég, több helyen esik az eső, záporeső.

Az Atlanti-óceán fölött elhelyezkedő ciklon melegfrontja a Brit-szigetek északnyugati, nyugati tájain okoz felhős, néhol csapadékos időt.

Kontinensünk déli, délnyugati területeinek időjárását anticiklonális hatások alakítják, arrafelé általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa északi felén általában 10 és 18, délebbre pedig többnyire 23 és 30 Celsius-fok között változik. A legmelegebb a Balkánon és a Pireneusi-félsziget déli részén van, ahol a délutáni órákra néhol 31 és 33 fok közé melegszik fel a levegő. Szerda estig a Kárpát-medence fölött a fent említett hidegfront átvonul, mögötte egyre szárazabb, hidegebb levegő érkezik, több fokkal gyengül a nappali felmelegedés.

MTI