2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Belföld

Gulyás: Kiemelt cél a keresztény közösségek támogatása

A keresztény gyökereit egyre kevésbé vállalni merő Európában Magyarország kiemelt célként határozta meg a keresztény közösségek támogatását - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Fejlesztési együttműködés a migráció okainak felszámolására című nemzetközi konferencián, szerdán Budapesten.

  • Gulyás: Kiemelt cél a keresztény közösségek támogatása

A Konrad Adenauer Alapítvány, a Miniszterelnökség, valamint az Európai Parlament néppárti frakciója által szervezett eseményen a miniszter kiemelte: Európa kötelessége a keresztény közösségek támogatása, hiszen az európai együttműködés kereszténydemokrata politikusok öröksége. Magyarország e tekintetben jó példával akar elöl járni, ezért hozta létre a Hungary Helps Programot - mondta. Hozzátette: az így közvetlenül eljuttatott segítségnek nagy haszna van, a támogatások hatékonysága rendkívül magas.

Felidézte: a 2015-ös migrációs válság idején részben politikai okokból sok egyet nem értés volt Európán belül, így Magyarország és Németország között is. Ennek a jelentősége azonban másodlagossá vált, néhány ponton ma már széles körűnek látszó egyetértés van Európában. Ilyen a külső határok védelmének kötelessége, a menedékstátusz biztosítása, továbbá a menekültjog és a bevándorlás kérdésének különválasztása - sorolta.

A miniszter elmondta: Magyarország senkinek nem akar tanácsot adni a migrációval kapcsolatban, legfeljebb el tudja mondani a tapasztalatait. "Világos véleményünk van" az illegális migrációról, a külső határok védelméről, valamint arról, hogy a demográfiai problémáit nem a migráció útján kívánja megoldani - fűzte hozzá.

Mint mondta, Magyarország tiszteletben tartja azoknak az országoknak a döntését, amelyek ellentétes következtetésre jutottak, és úgy látják, a migráció fontos a társadalmuk fennmaradása érdekében. Magyarország más utat járt, inkább a családpolitikát erősítette meg, de ahogy nekünk senki nem adhat utasítást, úgy "mi sem szólunk bele" más országok döntéseibe - hangsúlyozta.

Gulyás Gergely szerint Európának közösen kell fellépnie a migráció kiváltó okai ellen. Ezek az okok jelentősen szaporodtak az elmúlt időben: ilyen a polgárháború, a klímaváltozás és az életszínvonalbeli különbségek - közölte.

A tárcavezető kitért arra: 2004-hez képest Magyarország megnégyszerezte a fejlesztési együttműködésre fordított kiadásait, és annak 61 százalékát az EU, az ENSZ és a Világbank közreműködésével juttatja el a szükséget szenvedőknek. Fontos, hogy a források a legfontosabb célokra menjenek, mint az oktatás, az egészségügy, a szociális infrastruktúra fejlesztése, a gazdasági prosperitás támogatása - vélekedett.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány álláspontja szerint a tömeges migráció káros és veszélyes a kibocsátó közösségek számára, amelyek elveszítik a fiatalokat, akik részt vehetnének az újjáépítésben, a befogadó közösségek számára, ahol az integráció kudarcot vallott és párhuzamos társadalmak jöttek létre, továbbá a migránsok számára is, akik gyakran "felülnek az embercsempészek hamis ígéreteinek".

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarország és Németország kapcsolatait vizsgálva túl sok szó esik arról, amiben nincs egyetértés, a politikai közbeszéd ezeket a pontokat felnagyítja. Ugyanakkor hosszan lehetne sorolni a politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatokat és azokat az értékeket, amelyek összekötik a két országot - közölte.

Úgy vélte, az alapvető politikai témákban egyetértenek, inkább a hangsúlyokban van eltérés. A migráció, a befogadás tekintetében egyetértenek abban, hogy az illegális migráció káros folyamat, amelyet úgy kell megelőzni, hogy a válságövezetekben szenvedők mellé állnak - mondta.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kifejtette: a migráció ügyében fontos a humanitárius segítségnyújtásról beszélni, mert ez lehet a garancia arra, hogy a rászorulók a szülőföldjükön vagy ahhoz közel tudjanak maradni.

Kiemelte: Magyarországnak 2015-től változatlan az álláspontja, a migrációt meg kell állítani, semmilyen népességcsere nem támogatható. De Magyarország nemcsak a határvédelmet tartja fontosnak, hanem azt is, hogy a szükségben lévőknek segíteni kell, hogy a szülőföldjükön vagy egy ahhoz közeli biztonságos ponton emberhez méltó körülmények között élhessenek - magyarázta.

Maria Flachsbarth német szövetségi parlamenti államtitkár közös európai fellépést sürgetett a migráció ügyében. Mint mondta, közös európai külpolitikára van szükség, hogy hatékonyan segíthessenek az EU szomszédságában.

Úgy látja, ha nem kezelik a migráció okait a helyszínen, az emberek Európába jönnek, hiszen ha a hazájukban nem találnak perspektívát, akkor máshol keresnek. Ezért a szülőföldjükön kell lehetőségeket teremteni számukra - jelentette ki.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!