2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Belföld

Gulyás Gergely: A nyugati világ legnagyobb kulturális beruházását töri derékba az új közgyűlés

  • Gulyás Gergely: A nyugati világ legnagyobb kulturális beruházását töri derékba az új közgyűlés

Az újonnan választott főpolgármester volt a kormányülés Budapestet érintő napirendi pontjának a vendége. Melynek célja az volt, hogy első alkalommal kölcsönösen megismerje a két fél egymás álláspontját.

„Az eddigi Budapesten történt beruházások, fejlesztések az eddig főpolgármester és a kormány közötti együttműködésnek és egyetértésnek köszönhetően jöhettek létre és ezért tettük világossá azt az álláspontunkat, hogy bár jónéhány folyamatban lévő fejlesztést rendkívül fontosnak tartunk és a jövő szempontjából kifejezetten értékesnek mégis tudomásul vesszük azt a helyzetet, hogy a hivatalban lévő közgyűlési többség és főpolgolgármester akaratával szemben Budapesten komoly fejlesztéseket kerületekben, illetve a főváros területén véghez vinni szinte lehetetlen vagy legalábbis olyan nehézségekbe ütközik, amely nem biztos, hogy megéri, akár az országnak, akár a fővárosnak”

-fogalmazott a miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette, a kormányülésen is egyértelművé tették, hogy a magyar alkotmányos rendelkezések talaján áll a kormány. Elmondta, minden jogszabályban vállalt kötelezettséget a kormány be fogja tartani.

„Szeretnénk, hogy ott, ahol közös pontok vannak az új fővárosi vezetéssel, ott fejlesztések történnének meg.”

Gulyás Gergely közölte, a kormány nem boldog az új fővárosi közgyűlési többség és a főpolgármester szándékainak egy részét illetően.

A nyugati világ legnagyobb kulturális beruházását töri derékba a választás eredménye, illetve az új főpolgármester által képviselt álláspont.

„A Liget-projekt, ahol a fennmaradó érdemi vita a Nemzeti Galéria épülete az gyakorlatilag a Liget területének másfél százaléka lett volna. Nos ez a Liget-projekt a nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztése és beruházása volt. Ezt is sajnáljuk és minden meg nem valósuló beruházást sajnálunk, de ez nem változtat azon az alapvető álláspontunkon, hogy a fővárost a főváros demokratikusan választott vezetésével együtt kell fejleszteni.”

Karácsony Gergely úgy nyilatkozott a korábban Tarlós István és Orbán Viktor között létrejött megállapodásról, mely politikai megállapodást az új főpolgármester is szeretné megtartani.

A megállapodásban rögzítettektől Karácsony két pontban jelezte, hogy eltérne.

Az egyik, hogy nem venné át a Védelmi Bizottság elnöki tisztségét, valamint a BKK megszüntetését sem szorgalmazza. Az atlétikai stadion építésének ügyében Karácsony Gergely türelmi időt kért, de a kézilabda stadiont támogatja.

A 2014-ben elfogadott jogszabályi rendelkezések ellenére, a kormány visszavonja azt a döntését, amely azt írta elő, hogy hat év felkészülési idő elteltével, középfokú nyelvvizsgával lehet a felsőoktatási tanulmányokat megkezdeni.

Gulyás Gergely elmondta, hogy amikor ez a döntés megszületett mindenki támogató volt, azonban ez mostanra változott. Hozzátette, nem szeretnének senkit sem távol tartani a felsőoktatástól, ám a fiatalok nyelvtudása nem megfelelő Uniós szinten.

A kormány az egészségbiztosítási alap több mint 34 milliárd forinttal történő megemelését támogatta.

„Úgy láttuk, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának az előterjesztése magalapozott volt. Az emelés azt szolgálja, hogy bizonyos egészségügyi szolgáltatások szélesebb körben legyenek elérhetőek. Például emlődaganat, vagy a nem kissejtes tüdődaganat kezelésére szolgáló készítmények alkalmazása lehetővé váljon, a terápiás paletta kiszélesedjen és olyan esetekben, ahol a kezelésre esetleg finanszírozási nehézségek miatt kellett volna várni ott erre ne legyen szükség. Tehát a várólisták lényegesen rövidülhessenek.”

A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány támogatta a zalaegerszegi Mindszenty-múzeum és konferenciaközpont megvalósítását nyolcmilliárd forintból. Hozzátette: a kabinet ugyancsak támogatja a Szegedi Tudományegyetemen egy integrált "fejközpont" létrehozását, azaz a jelenleg külön működő arcsebészeti, szájsebészeti, fül-orr-gégészeti, fej- és nyaksebészeti, idegsebészeti és szemészeti ellátásokat egy tömbbe vonását, az előkészítésre 450 millió forintot biztosítottak.

Közbeszerzési ügyek tekintetében a kormány támogatja a törvény módosítását. Gulyás Gergely elmondta, szeretnék, ha élesen elválnának egymástól az Európai Uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos szabályozások, illetve a belföldi források felhasználása.

A török elnök érkezésével kapcsolatban a miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy Magyarország arra törekszik, hogy valamennyi nagyhatalommal jó viszonyt ápoljon. Hozzátette, Törökország szövetségesünk a NATO-ban és Európa egészének legfontosabb szövetségese a migráció megállításában.
Elmondta azt is, az elmúlt évben az EU majdnem minden fontosabb vezetője tárgyalt a török elnökkel. Az EU kötelezettséget vállalt Törökország migrációval kapcsolatos tevékenységének komoly anyagi eszközökkel történő támogatására - emlékeztetett.

HírTV -  MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!