2020. augusztus 8.,
szombat, László napja

Gulyás Gergely: A lélegeztetőgépek megfelelnek a WHO ajánlásainak

Hír TV

2020. május 21., csütörtök 17:54

Cáfolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy használhatatlan lélegeztetőgépeket vett Magyarország. Gulyás Gergely azt mondta: az eszközöket az orvosi egyetemekkel egyeztetve szerezték be, és megfelelnek a WHO ajánlásainak.

Egyetlen lélegeztetőgépet sem sikerült még vásárolnia az Európai Bizottságnak a közös beszerzési rendszer márciusi elindítása óta – erről a Magyar Nemzet írt szerdán. A lap kérdésére az Európai Bizottság szóvivői irodáján azt mondták: még most sem tudják megmondani, melyik tagállamba, mikor és mennyi gépet tudnak majd szállítani.

Az Európai Uniót a francia miniszterelnök is bírálta amiatt, hogy szerinte nem kezeli megfelelően koronavírus-járvány okozta válságot.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy csak a héten 700 lélegeztetőgép érkezett. Magyarország saját forrásból már több ezer készüléket szerzett be, felkészülve a tömeges járványra.

A lélegeztetőgépek hatékonyságát ugyanakkor megkérdőjelezte egy szegedi orvos. Bejegyzésében arról ír, hogy a gépek csak otthoni használatra alkalmasak, koronavírusos betegek kezelésére nem. Ezt aztán több baloldali médium is átvette.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter cáfolta, hogy használhatatlan lélegeztetőgépek érkeztek.

Az az írás, ami ezzel az üggyel összefüggésben megjelent, az súlyosan félrevezető, valótlan állításokat tartalmaz.

 A Semmelweis orvostudományi egyetem az Innovációs és technológiai minisztérium megbízásából négy hazai orvosképző egyetem nevében igényfelmérést bonyolított le, és ennek az igényfelmérésnek az eredménye az volt, hogy ez a beszerzés maximálisan megfelel az egyetemi kórházi igényeknek, és megfelel az egészségügyi világszervezet ajánlásának.

 - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter

A Szegedi Tudományegyetem is cáfolta a gépekkel kapcsolatos állításokat. Az intézmény a Szeged365.hu-nak írt közleményében azt írja, az eszközök megfelelnek a WHO ajánlásának, a készülékek abban segítik a szakembereket, hogy minél inkább elodázzák, lehetőség szerint teljesen megelőzzék az invazív lélegeztetést.

Hír TV