2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Belföld

Gulyás Gergely: A kormány szombattól újabb egy hétre meghosszabbítja a kijárási korlátozásokat

Tegnap a veszélyhelyzet elrendelése óta eltelt 35. napon ülésezett a kormány, a döntések középpontjában továbbra is a veszélyhelyzetre való felkészülés az egészségügyi és gazdasági intézkedések álltak.

  • Gulyás Gergely: A kormány szombattól újabb egy hétre meghosszabbítja a kijárási korlátozásokat

A kormány szombattól újabb egy hétre meghosszabbítja a kijárási korlátozásokat, melyről minden héten szerdán fog dönteni a kormány és csütörtökön tárják a nyilvánosság elé. Gulyás Gergely köszönetet mondott az önkormányzatok vezetőinek a húsvéti időszakban teljesített munkájukért. A jó gyakorlat alapján továbbra is megkapják azt a jogi lehetőséget, hogy saját maguk szabályozzák a közterület használatot településeiken szombat 00:00-tól vasárnap 24:00-ig. Továbbá megköszönte mindenkinek a munkáját, aki a tömeges megbetegedések elkerülése érdekében megtesz mindent, kiemelve az egészségügyi dolgozókat, a rendfenntartókat és az önkénteseket.

Az állam eddig 500 milliárdot költött beszerzésekre és védekezésre. A megvett eszközökről akkor tudnak számot adni, ha azok már megérkeztek az országba mivel a jelenlegi helyzetben sajnos a szerződés, sőt az előleg sem mindig biztosíték arra, hogy az eszközöket valóban megkapjuk. Mindent megtesznek, hogy a legrosszabb forgatókönnyvel számolva is felkészült legyen az egészségügy a betegek ellátására, ennek tekintetében határozták meg a magas ágyszámot is.

Az érettségi vizsgákkal kapcsolatban tudatta, hogy Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár és az EMMI folyamatosan egyeztet az érintettekkel. Az idei jelentkezők száma 113.000 fő, de ebben benne vannak azok is, akik előrehozott érettségi vizsgát szeretnének tenni. A kormány döntése alapján a végzősöknek van lehetősége a vizsgára, legfőképp, akik szeretnének tovább tanulni, így az előrehozott érettségik elmaradnak, ez 83.000 fő. Azok a diákok, akik a jelenlegi helyzetben nem szeretnének érettségi vizsgát tenni, az őszi időszakban lesz rá lehetőségük. Mindösszesen 3187 ember, akinek szóbeli vizsgát kell tennie, mivel ők olyat tárgyakból érettségiznek, amelyeknél nincs lehetőség írásbeli vizsgára. Május végén kezdődhetnek meg a vizsgák, melyek lebonyolítása előre láthatóan két hetet fog igénybe venni. Szigorú követelmények lesznek meghatározva, a létszám nem haladhatja meg a 10 főt valamint a másfél méternyi távolságot is kötelező lesz betartaniuk a diákoknak.

Az OKJ-s képzésben történő szakmai vizsgák lebonyolítását az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) biztosítja majd, elsősorban írásban, ahol erre lehetőség van. A részletekről a minisztérium fog tájékoztatást adni.

A vállalkozások beszámolói és adóbevallási kötelezettségei elhalasztásra kerülnek, ezeknek 2020 szeptember 30-ig kell eleget tenni. Az online kasszát használó vállalkozásoknak 2021 január 1-től kötelesek elektronikus fizetési lehetőséget is biztosítani, a kormány célja nem a készpénzforgalom korlátozása, hanem a kártya használat szélesebb körű elérhetősége.  

Az évente adható rekreációs juttatások összege megemelkedik a 2020-as évre, a közszférában ez 200 ezer forintról 400 ezer forintra nő, a versenyszférában pedig a mostani felső határról 450 ezer forintról 800 ezer forintra emelkedik. A SZÉP-kártya egyes alszámláira feltölthető keretösszegek is megemelkednek. Szálláshelyre 225.000 forint helyett 400 ezer forint, vendéglátásra 150 ezer forint.

2020. december 31-ig nem kell idegenforgalmi adót fizetnie a vendégeknek.

A fizetés nélküli szabadság időtartamának kezelésére vonatkozóan hozott még döntést tegnap a kormány. A kormány úgy döntött, hogy a munkáltatók májustól egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnek a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók után. Azt a talán 7500 forintos összeget, amibe ez havonta kerül, a munkáltatóknak indokolt megfizetni.

 

 

Hír TV / Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!