2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Gulyás Gergely: a Hegyvidék templomai a legnehezebb időkben is közösséget biztosítottak

A Hegyvidék templomai a legnehezebb időkben is megmaradtak, nemcsak a túlélést, hanem közösséget és a boldog életre vezető út lehetőségét is biztosítva a gyülekezetekhez tartozóknak - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a XII. kerület országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten, a Városmajori Jézus Szíve-templomban.

  • Gulyás Gergely: a Hegyvidék templomai a legnehezebb időkben is közösséget biztosítottak

Gulyás Gergely a templom II. világháborúban megsemmisült, most rekonstruált Szent Erzsébet-ablakának megáldása előtt kiemelte: a templom, amelyet a 20. század magyar művészettörténetének egyik legkitűnőbb csapata épített, együtt élt a történelemben a közösséggel, a kerülettel, a várossal és az országgal. "Megélte, túlélte, de megszenvedte a háború pusztítását".

Úgy fogalmazott: "a mai nap ismét egy nagy lépés afelé, hogy helyreállítsuk mindazt, amit a háború pusztítása elvett".

Gulyás Gergely kitért arra: napjainkban, amikor Európában sok templomot kávézóvá, rosszabb esetben csúszdaparkká vagy épp mecsetté alakítanak, különösen fontos, hogy Budapest szívében helyreállítanak egy templomot.

Szólt arról, a templomok felújítását lehet ugyan állami eszközökkel lehet támogatni, de "minden azon múlik, hogy a közösségek élettel töltik-e meg az épületeket".

A városmajori templom rekonstruálásához is szükség volt a közösségre, amely ismerte az ablak értékét, és tudta, hogy helyreállítása fontos a közösségnek és tisztelgés az alkotója előtt. A miniszter Szent Erzsébetről szólva hangsúlyozta: neki is köszönhető, hogy kialakultak az első korházak, szociális intézmények és a betegellátás gondolata.

Az első kórházakat szerzetesrendek hozták létre, és az "egyházakat ma is az első vonalban találjuk meg, ahol és amikor segíteni kell", az egészségügy, a hajléktalan-ellátás, a szociális ügyek területén - tette hozzá Gulyás Gergely.

Az ablakot Lambert Zoltán plébános áldotta meg.

Az ünnepségen részt vett Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester.

Sztehló Lili (1897-1959) a 20. századi magyarországi üvegfestészet egyik kiemelkedő alakja. Az 1933-ban felszentelt városmajori templomba hat üvegablakot tervezett, amelyek a második világháborúban, Budapest 1942-es bombázása során megsemmisültek.

A háború után, még Sztehlo Lili felügyelete mellett rekonstruálták a szentélyablakot, majd - a művész halála után - újra elkészült a Kálvária- és a Mária-ablak. A 2000-es években sikerült az eredeti tervek alapján rekonstruálni a Magyar Szentek- és a Szent Cecília-ablakot.

Az utolsóként elkészült, 35 négyzetméteres, 18 képből álló ablak Árpád-házi Szent Erzsébet életének eseményeit jeleníti meg.

A restaurálást végző Sztehlo Lili Kulturális Egyesület Fűri Judit üvegtervező iparművész vezetésével, az eredeti tervek alapján, önkormányzati forrásból, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, cégek és magánszemélyek adományaiból állította helyre a műalkotást.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Két magyar származású tagja is lehet az új holland kormánynak

Két magyar származású tagja is lehet az új holland kormánynak

Hosszas huzavonát követően a holland parlamenti választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) május közepén megállapodott a koalíciós kormány létrehozásáról három jobbközép párttal, a Szabad Demokrata Néppárttal (VVD), az Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártjával illetve a Gazdák és Polgárok Mozgalmával (BBB).

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Bevándorlóországgá akarja tenni Magyarországot az Európai Bíróság ítélete?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!