2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Gulyás: Egy erősödő és emelkedő nemzet lehetünk

A magyarok mindig is a nehezebb utat választották a saját szabadságuk kivívására – erről a kancelláriaminiszter beszélt a Bem téren, ahová fáklyás elvonulás érkezett a Műegyetemtől. Gulyás Gergely szerint bár végig hűek voltak Európához is, Európa ezt nem mindig hálálta meg a magyaroknak.

  • Gulyás: Egy erősödő és emelkedő nemzet lehetünk

Több százan vonultak át az Műegyetemtől a budai rakparton át a Bem térig. Itt emlékezett meg a kormány és több szervezet az '56-os forradalom előestéjén történtekről és elevenítették fel azt, hogy minden forradalom szikrája az ifjúság körében képes lángra lobbanni.

„A forradalom, amely a Műegyetemen kezdődött, a Bem téren nőtt nagyra és a rádiónál vált szabadságharccá nemcsak Budapest, nemcsak a magyar vidék, hanem az egész Kárpát-medencei magyarság forradalma volt” – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Rákóczi Szövetség rendezvényén a kormány nevében Gulyás Gergely arról beszélt, hogy Magyarországon a szabadságot választani egyet jelentett a küzdelemmel, a szembeszállással és sokszor a véráldozattal.

„Mivel könnyebb az egyéni érvényesülés útjait keresve elfogadni a rabságot, mint közösen küzdeni a szabadságért, ezért büszkék lehetünk arra, hogy a magyar nemzet történelmünk során majdnem minden alkalommal a nehezebb utat választotta. A szabadság akkor is érték és áldás, ha a világ szabad felére tekintve, gyakran meg kell állapítanunk, hogy nem így képzeltük a szabadságot. Mégis egy ma születő magyar gyermek előtt nyitva álló lehetőségek és távlatok, minden létező nehézség és társadalmi különbözőség ellenére, összehasonlíthatatlanul jobbak, mint az elmúlt évszázadban bármikor. Egy erősödő és emelkedő nemzet lehetünk, egy az önazonossága elvesztésétől fenyegetett kontinensen” – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

Gulyás Gergely úgy látja: egy mai magyar azonban sokszor a világ szabad felére tekintve azt érezheti, hogy nem így képzelte el a szabadságot. Ezzel együtt egy mai magyarnak minden létező nehézség ellenére is ma a legjobbak az életben a lehetőségei az elmúlt 100 évre visszatekintve.

„Az intézményesített európai együttműködés akkor is elengedhetetlen fontosságú, ha ma az Európai Uniót alkotó tagállamokat – különösen a közép-európaiakat – az uniós közös intézményeinek jelentős része nem szolgálni, hanem foglyul ejteni akarja. Európa akkor is fontos számunkra, ha mai vezetői józan gondolkodás hiányában a kommunista-antiszemita Marx Károly szobrának lábához térdelnek koszorúzni” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Az ünnepség végén a kormány és hazai, illetve kárpát-medencei civilszervezetek képviselői közösen koszorúzták meg Bem József szobrát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!