2019. május 19.,
vasárnap, Ivó, Milán napja

Gulyás: Az EU-val folytatott migrációs küzdelem a szuverenitásért folyt

MTI

2018. december 6., csütörtök 22:30

Magyarország szuverenitásáért folyik a küzdelem az Európai Unióval a migráció ügyében – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

Gulyás Gergely a Nemzetállam-jogállam? címmel megrendezett konferencián tartott előadásában úgy fogalmazott: az a küzdelem, amit az elmúlt években „mi a migráció ügyében folytattunk az egy szuverenitásért folytatott küzdelem”. Hiszen mi nem akartuk azt másoknak megmondani, hogyan kell ebben a kérdésben dönteni, de ragaszkodtunk ahhoz, hogy a mi jogunkat a migráció ügyében való döntéshozatal lehetőségéről és szabadságáról senki ne tehesse vitássá – mutatott rá.

Gulyás Gergely szerint a következő években az európai színtéren a legfontosabb vita „a közösségi hatáskör kontra állami szuverenitás lesz”.

Mint mondta, nem „fekete-fehér kategória” az, hogy mi közösségi és mi tagállami hatáskör. Az elmúlt évek migrációs vitájának legfontosabb kérdése az volt: hol dönt egy tagállam, és hol dönt az EU, hol van nemzeti hatáskör és hol van a közösségi hatáskör.

Szerinte a lisszaboni szerződés többnyire ésszerű kompromisszumokat tartalmazott a hatáskörmegvonás tekintetében. Az elmúlt évek vitáiban dokumentum „szinte mindenhol nekünk ad igazat” – mondta.

A miniszter kitért arra is, még az Európai Bíróság kvótadöntése csak a rendkívüli helyzetre tekintettel és átmeneti jelleggel mondta azt, hogy bármilyen elosztásra lehetőség van. Általánosságban osztotta azt a magyar álláspontot, hogy ilyen jogköre az Európai Bizottságnak, illetve európai szervezetnek nincsen – mutatott rá Gulyás Gergely, aki szerint az ezzel kapcsolatos jogi és politikai viták meg fogják határozni a következő éveket.