2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Gondot okoz a szabadságok kiadása a nyári időszakban

Akár hetekre is bezárhatnak egyes boltok a nyári hónapokban, a vállalkozásokat ugyanis próbára teszi a szabadságok kiadása. Néhány üzlet diákmunkásokat alkalmaz, mások utaztatják az alkalmazottakat, hogy képesek legyenek ellátni a nagy forgalmú üdülőhelyek igényeit.

  • Gondot okoz a szabadságok kiadása a nyári időszakban

A nyári szabadság egyúttal boltbezárást is jelent több üzletnél is. Az egyik érintett fővárosi szabóság tulajdonosa több mint 30 éve viszi az üzletet, alkalmazottra nem futja. Neki ezért a szabadság utolsó napjai voltaképpen már munkával telnek.

 

– Cipelem a papírt is, mert erre szükség van, hogy a hétfői munkakezdésem olyan legyen, hogy érezzék, hogy szeretettel vártam mindenkit.
– Mennyi szabadságot engedélyezett magának?
– Az elmúlt 8 évben nem voltam szabadságon. Ez a 8 év után az első ilyen, hogy mertem 3 hétig szabadságra jönni. Úgyhogy sajnos ez van – fogalmazott Mihalcsik Gyuláné szabó a Hír TV-nek.

A nyári időszakban főként a kereskedelemben és vendéglátásban okoz nehézséget a szabadságok kiadása. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint a 10-15 főt foglalkoztató vállalkozások vannak a legnehezebb helyzetben. A nagy cégek egy évre előre leosztják a szabadságokat, a kisebb boltok pedig, ha tehetik, akár hetekre bezárnak a nyári pihenés idejére. 

„Általában azt lehet mondani, hogy a kereskedelem, szolgáltatás, vendéglátás és az agrárium a legérzékenyebb terület, bár mindenhol tapasztalhatjuk ezt a munkaerőhiányt. És azt is ki lehet mondani, természetesen azokban az ágazatokban tapasztaljuk, ahol élőmunkaigény van. Tehát sok, fizikai, tényleges közreműködésre van szükség. A harmadik oka ennek a helyzetnek, hogy ezek az ágazatok tradicionálisan alacsonyabb keresetűek, tehát nem is keresik őket annyira a munkavállalók” – mutatott rá Dávid Ferenc, a  (VOSZ) főtitkára.

A nyári hónapokban ráadásul jelentősen nő a forgalom. 

„Azok a munkavállalók, akik maradnak, azok nagyon leterheltek szoktak lenni. És ez most azért is nagyon kritikus, mert ugye munkaerőhiány van. Korábban lehetett azt csinálni, hogyha tudtuk, hogy elmennek ketten szabadságra egy osztályról, akkor munkaerőt bérelt a munkáltató, most csak szeretne munkaerőt bérelni. Főleg egy frekventáltabb közegben, mondjuk a Balaton-parton, ott nem is tud munkaerőt bérelni és berendeli a diákot, bárkit. ÉS akik ott maradnak, azok vannak leterhelve, tőlük jön igazából a panasz” – mutatott rá Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Néhány cég a szezon idejére a nagyobb forgalmú térségekbe csoportosítja át a munkavállalóit, akár úgy, hogy a hozzátartozókan is ideiglenes szállást biztosít az új helyen és teljes állás helyett csak részmunkaidős beosztást vár el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta: "Láthatóan idén sokkal több eljárást indítottak az oltások ellen és sokkal szervezettebbek. Álhíreket terjesztenek, részletes leírásokat tesznek közzé az interneten, hogyan kell akadályozni az oltás beadását. Ez óriási felelőtlenség."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!