2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Gerő András az Origónak: A baloldalnak fel kellene mondania a Jobbikkal való együttműködést

Ez már sok, ezt már nem kellene vállalni - mondta az Origónak Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, aki szerint a baloldalnak addig kellene felmondania a rasszista Jobbikkal való együttműködést, amíg nem késő. A történész úgy látja, hosszú távon egyértelműen káros a baloldali pártoknak ez a szövetség, hiszen ezzel könnyen elveszthetik identitásukat. Ugyanakkor az együttműködés megszakítására szerinte nem fog sor kerülni, mivel ezeket a pártokat nem az elvek, hanem a kormány iránti gyűlölet köti össze.

  • Gerő András az Origónak: A baloldalnak fel kellene mondania a Jobbikkal való együttműködést

"Identitáspolitikai értelemben elfogadhatatlan, hogy a baloldal politikai szövetségre lépett a rasszizmussal" - nyilatkozta az Origónak Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, aki nemrég határozott írásban ítélte el azt, hogy a baloldali pártok a tiszaújvárosi-szerencsi választókerületben az antiszemita kijelentésekről ismertté vált Bíró Lászlót támogatják.  

"Ezt már nem kellene vállalni"

A Jobbik "politikai áruja" a rasszizmus volt, a párt ezzel kerül be a hazai politikai piacra - mondta Gerő András. Éppen ezért szerinte nem kérdéses, hogy a jobbikos politikusoktól elő fognak kerülni újabb és újabb rasszista megnyilvánulások. 

Az álláspontom teljesen világos:ez már sok, ezt már nem kellene vállalni. Ezt a politikai szövetséget ott kellene hagyni 

- mondta a történész. "Ha meg akarják menteni az arcukat - arcuk alatt értem az identitásukat -, akkor a Jobbikkal való együttműködést fel kell mondani" - tette hozzá. Úgy látja ugyanakkor:

ez nem fog megtörténni, mivel "az ellenzéki koalíciót nem az elvek tartják össze, hanem a kormány gyűlölete."

Arra a kérdésre, hogy a baloldal számára hosszú távon mennyire, milyen mértékben lehet káros a rasszista Jobbikkal való együttműködés, úgy válaszolt, hogy "egyértelműen az. "Azt gondolom, hogy a politikában a legfontosabb az identitás, az önazonosság. Ha egy politikai párt ezt elveszti, akkor többet nem lesz magja. Ha pedig nem lesz magja, akkor nem lehet azonosítani, hogy ki is ő valójában."

A teljes cikk IDE kattintva olvasható

Origo

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!