2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Fülöp Attila: Fontos a fogyatékossággal élők önállóvá válásának támogatása

A kormány fontosnak tartja, hogy a fogyatékossággal élők önállóvá válását támogassa, és ennek egyik eszköze az érintettek munkához juttatása - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Szolnokon.

  • Fülöp Attila: Fontos a fogyatékossággal élők önállóvá válásának támogatása

Fülöp Attila az értelmi fogyatékossággal élők mindennapjait segítő, infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítását célzó program rendezvényén azt mondta, hogy a kabinet ennek érdekében a jövőben az eddiginél is többet fog tenni.

Megjegyezte, hogy a fogyatékossággal élők foglalkoztatásának legnagyobb akadálya napjainkban az információhiány. Azoknak a cégeknek, amelyek ezen már túlléptek, jellemzően a foglalkoztatott sérült emberek munkája és pozitív személyisége miatt is kedvezőek a tapasztalataik. A piaci szereplők megszólítása a cél, hogy e társadalmi csoport jelenlegi 42 százalékos foglalkoztatási aránya növekedjen a jövőben - szögezte le.

Ugyancsak nélkülözhetetlen eleme a fogyatékossággal élők támogatásának az akadálymentesítés - mondta az államtitkár, megjegyezve: korunkban a fizikai mellett a kommunikációs és a távközlési akadálymentesítés is megkerülhetetlen feladat. A digitalizáció előnye, hogy kinyitja a világot és lebont határokat, új perspektívákat nyújt. Ezek pedig a sérült embereket hozzásegíthetik ahhoz, hogy teljes értékű, önálló életet élhessenek - hangsúlyozta.

Fülöp Attila kitért arra: a kormány ezt felismerve az érdekvédelmi szervezetekkel együtt, uniós források bevonásával 4 milliárdos programot indított, a pénzből a szervezetek informatikai programokat, applikációkat fejleszthetnek és okoseszközöket szerezhetnek be saját célcsoportjuk számára.

E program egyik kedvezményezettje az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), amely a felhasznált 851 millió forintos támogatásból "Önálló Életvitel Centrum" néven húsz szolgáltatási pontból álló hálózatot is létrehozott - közölte.

Az eseményen kiosztott összegzés szerint ezekben a centrumokban országszerte - 1200 értelmi fogyatékossággal élő bevonásával - kora nyáron elkezdődtek az önálló életvitelt segítő, augusztusban pedig az informatikai eszközök és az új applikáció használatára felkészítő képzések. Mind a húsz helyszínen 19 okostelefon, ugyanennyi táblagép, két laptop és egy többfunkciós lézernyomtató áll a trénerek rendelkezésére. Ezek az eszközök a képzések lezárulta után, októbertől kölcsönözhetők lesznek - olvasható a tájékoztatóban.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében azt mondta, Szolnok kiemelt feladatának tartja, hogy a fogyatékossággal élők megkapják a lehetőséget arra, méltó életet élhessenek. Ehhez a városban rendelkezésre áll az intézményi háttér és a munkalehetőség is - tette hozzá.

Emlékeztetett: a legújabb lépés ebben a munkában egy autistacentrum építése, ez a Mátyás király úti iskola földszintjén kap helyet.

Hangsúlyozta: a sérült embereknek leginkább olyan közösségre van szükségük, ahol szeretik, elfogadják és fontossá teszik őket. Ezt szem előtt tartva képes hasznos segítséget nyújtani számukra a család, az önkormányzat és a kormányzat egyaránt.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!