2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Fővárosi Közgyűlés - Elfogadták a 2020-as költségvetést

Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2020-as összevont költségvetését a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A Liget Projekt által érintett területre változtatási tilalmat rendeltek el.

  • Fővárosi Közgyűlés - Elfogadták a 2020-as költségvetést

A rendelet az önkormányzat költségvetési bevételét 284 milliárd 97 millió 500 ezer forintban, kiadásait 408 milliárd 550 millió 332 ezer forintban állapítja meg.

Az így keletkező 124 milliárd 452 millió 832 ezer forintos hiányt az előző évek maradványának - 17 milliárd 558 millió 905 ezer forintos - igénybevételével, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 31 milliárd 299 millió 124 ezer forintból, belföldi értékpapírok 81 milliárd 997 millió 116 ezer forintos bevételeiből, valamint bankbetétek - 50 millió forint - bevételeiből finanszírozzák. Ugyanakkor 6 milliárd 94 millió 37 ezer forintos összeget hiteltörlesztésre, illetve 358 millió 276 ezer forintot további belföldi finanszírozás kiadásaira kell fordítani.

A Fővárosi Közgyűlés 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett fogadta el az idei büdzsét.

Változtatási tilalmat rendeltek el a Liget Projekt által érintett területre

Változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a testület. 

A változtatási tilalmat azért rendelte el a közgyűlés, hogy a városligeti építési szabályzat korábban kezdeményezett módosítását végre lehessen hajtani, illetve a Városliget "Budapest kiemelt jelentőségű legnagyobb kiterjedésű közparkjaként történeti, tradicionális, használati szempontból további visszafordíthatatlan változtatások ne érjék és városi közpark funkciójának megfelelő szerepét betölthesse".

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakciójának vezetője a vitában arra hívta fel a városvezetés figyelmét, hogy a közfejlesztési tanács ügyrendjét és szerepét eddig senki sem kérdőjelezte meg. A tanács működését szabályozó kormányhatározat szerint a testület megtárgyalja és véleményezi a fővárosi településfejlesztési és településrendezési eszközök, illetve azok módosításainak tervezeteit, ideértve a városligeti építési szabályzatot is - mutatott rá a kormánypárti politikus, hozzátéve, ez egy olyan pont, amit most tisztán felrúgnak, hiszen a jogszabály kimondja, egyeztetni kell.

Láng Zsolt javasolta, hogy a városvezetés vonja vissza a javaslatot, és akkor nem kezdeményez "állóháborút".

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője, zuglói polgármester arról beszélt, hogy a bizalmatlanságnak komoly alapja van, a Városliget beépítésével kapcsolatban számos kérdést nem tudnak. Szeretnék pontosan látni, hogy mit és hova akarnak építeni. Ha ez megvan, akkor kezdeményezik, hogy vegyék le a Városligetről a változtatási tilalmat - közölte.

V. Naszályi Márta (Párbeszéd) I. kerületi polgármester azt mondta, úgy születtek meg a beépítések, hogy senkit nem kérdeztek meg, építési területnek kezelték a Városligetet. A terület zöldfelülete védelemre szorul, és erre alkalmas a változtatási tilalom - tette hozzá.

Karácsony Gergely közölte, hogy a közfejlesztési tanács jó intézmény, sok kérdésben egyezségre jutottak a kormánnyal, de a Városliget nem tartozik ezek közé. A főváros és a kormány másként tekint erre a beruházásra. Azt mondta, úgy gondolja, hogy ez egy olyan ügy amit nem tudnak konszenzussal megoldani. Nincsenek közeledő álláspontok, ezért szültetett ez az előterjesztés - közölte a főpolgármester.

 Változtatási tilalom a helyi építési szabályzat - jelen esetben a városligeti építési szabályzat - készítésének, illetve módosításnak időszakára, annak hatálybalépéséig, de legfeljebb három évre rendelhető el. Az ez alá eső területen nem szabad telket kialakítani, új építményt létesíteni, meglévőt átalakítani, bővíteni, elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani .

A Fővárosi Közgyűlés november 5-i ülésén határozott arról, nem támogatja, hogy a Liget Projekt még el nem kezdett beruházásai megvalósuljanak, így nem ért egyet az Új Nemzeti Galéria megépítésével a Városligetben, amelynek a kinyilvánított közgyűlési szándék szerint elsődlegesen közparki funkcióval kellene megújulnia. A testület akkor felkérte Karácsony Gergelyt, hogy indítsa meg a hatályos városligeti építési szabályzat azon rendelkezéseinek módosításához szükséges eljárásokat, amelyek "a Városliget közpark jellegének visszafordíthatatlan károsítását jelenleg lehetővé teszik".

Vizsgálják a biodóm befejezésének lehetőségét

Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő biodóm készültségi foka és a befejezéséhez szükséges forrásigény felméréséről döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. 

A képviselők 17 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett támogatták Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes előterjesztését.

Karácsony Gergely főpolgármester a vitában közölte: szeretnék elérni, hogy rendelkezésre álljon egy számítás arról, mennyi pénzből lehet lezárni a projektet.

Kovács Péter (Fidesz-KDNP), a XVI. kerület polgármestere megjegyezte, szeretné tudni, van-e a városvezetésnek olyan információja a beruházásról, amely alapján büntetőfeljelentést vagy egyéb jogi lépést kell tenni.

A Pannon Park-projekt keretében átalakítják a vidámpark egykori területét. A projekt része Európa legnagyobb, több mint 17 ezer négyzetméter területű biodómjának megépítése, amely magában foglalja a Pannon-tenger akváriumot, a Pannon Ősvadont, a látogatóközpontot és több kiszolgáló létesítményt.

A biodóm szerkezetkész, műszaki átadás-átvételét 2020 áprilisra tervezték.

Persányi Miklós, az állatkert azóta lemondó főigazgatója 2019. december 17-én jelentette be, hogy a kormány által addig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül mintegy 20 milliárd forintra van szükség a Pannon Park befejezéséhez.

A Fővárosi Közgyűlés ezek alapján döntött a projekt felméréséről. A képviselők arról is határoztak, hogy egy önkormányzati cég, az Enviroduna Kft. széleskörű bevonásával végzik majd a Pannon Park fejlesztését. A főváros erre a célra 381 millió forintot biztosít.

A felmérés előreláthatóan négy-hat hónapot vesz igénybe, ezután dönthet a Fővárosi Közgyűlés a befejezéséhez szükséges beruházásokról. 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Indul majd jogállamisági vita Belgiummal szemben a NatCon konferencia akadályozása miatt?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!