2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Folytatódik a lakásmaffia-botrány Óbudán, megszólalt a lakásszövetkezet elnöke

Az elmúlt évek alatt több olyan eset is volt, amikor nem sokkal az eltartási szerződés megkötése után az idősek gyanús körülmények között meghaltak.

  • Folytatódik a lakásmaffia-botrány Óbudán, megszólalt a lakásszövetkezet elnöke

A pletykák szerint több egyedülálló, idős ember halt meg gyanús körülmények között, miután eltartási szerződést kötött.

Egy lépcsőházban már a helyi lakásszövetkezet által lepecsételt kiírás is megjelent, ami arra figyelmeztet, hogy legyenek óvatosak a lakók, ha eltartási szerződést akarnak kötni. A rendőrség vizsgálódik – írja a Ripost7.

„Kötelességünk megvédeni a lakókat!”

„Figyelem! A környéken jól ismert személyek eltartási szerződés keretében pénzt ajánlanak idős lakóinknak, majd az érintett idős lakók 1-2 héten belül gyanús körülmények között elhaláloznak! Kérjük vigyázzanak, hogy kivel kötnek ilyen szerződést!” – áll a lakásszövetkezet által kiragasztott papíron.

Az Óbudai 5. számú Lakásszövetkezet elnöke, Tilly László azt mondja, 360 tagjuk van, az igazgatóságnak pedig kötelessége megvédeni őket.

„Valóban mi ragasztottunk ki figyelmeztetést a liftben, de mi nem gyanúsítottunk meg senkit, nem írtunk ki nevet sem, így aki magára veszi, annak vaj van a füle mögött„ – mondja a Ripost7-nek az elnök. „Az elmúlt 5 évben több olyan eset is történt, amikor idős, egyedülálló személlyel eltartási szerződést kötöttek, majd ők a szerződéskötést követően hamarosan elhaláloztak. Nem mindig ugyanazok a személyek kötötték a szerződéseket, de egy csoporthoz tartoznak, úgy tudom”.

Négy esetről tudok csak ezen a házsoron”

„Négy esetről tudok, ami ebben a házsorban történt„ – mondja a férfi. A történtekről a lakók is pletykálnak. Annyit elmondtak lapunknak: mindenki arról beszél a környéken, hogy az egyik gyanús halálesetnél állítólag a szívgyógyszert adagolhatták túl, míg egy másik halálos áldozatnál az inzulint.

3 hete feküdt az idős férfi holtteste a lakásban

„Pár héttel ezelőtt a második emelet egyik lakásából fura szag szűrődött ki, ezért a szomszédok értesítették a rendőrséget, akik tűzoltók segítségével jutottak be a lakásba” – mesélte a Ripost7-nek a történetet egy ott lakó hölgy, aki úgy tudja, a holttest akkor már három hete feküdt a lakásban.

„Mi úgy tudjuk, hogy az idős ember nem sokkal a halála előtt eltartási szerződést is kötött két nővel. Ők pont ezen a hétvégén pakolták ki a lakást, az összes lakó látta ezt„ – mondja a nő. Egy másik, helyi hölgy úgy tudja, nem csak az idős úr, hanem egy másik ember is meghalt, szintén ugyanígy, eltartási szerződés kötése után.

Megszólalt az ingerült tulajdonos…

A Ripost7 munkatársai a riport készítése közben a közelben egy másik hölgytől is megkérdezték, mit tud az esetről. „Ne írjon cikket! Az ügyvédem fel van háborodva” – vágta rá, amikor megtudta, hogy újságírók érdeklődnek a halálesetek iránt. Később kiderült, ő az egyik, akiről a pletykák szólnak…

„Én vagyok a tulajdonosa ennek az ingatlannak. És rám valaki kiírta, mert gondolom, rólam van szó„ – fedte fel magát. „De én a bácsival nem eltartási szerződést kötöttem, hanem a tulajdonjogot vásároltam meg tőle. Kifizettem a tulajdoni jogot. De ezt a szomszédok nem tudják, csak rágalmaznak! A bácsi maradt a haszonélvező, ő lakott benne. A bácsi meghalt, most mi tehetünk erről?” – kérdezte felháborodva.

Eltartási szerződés helyett haszonélvezeti jog?

Ha igaz, amit mondanak, érthető, miért indult meg a szóbeszéd. Lehet, hogy az idős férfi eladta lakásának a tulajdonjogát, és ő maradt az ingatlan haszonélvezője? Ha így van, akkor valószínűleg élete végéig a lakásban élhetett, és addig az új tulajdonosok nem vehették azt birtokba. A bácsi azonban nem sokkal a szerződés megkötése után elhunyt, hogy mi okból, azt nem tudjuk. A haszonélvezettel terhelt ingatlanok forgalmi értéke azonban a piaci ár fele-negyede.

Érdekes felhívás landolt a közeli postaládákban

Mindeközben a közeli Kerék utcai panelházak postaládáiba borítékba rejtett felhívást dobáltak be.

„Tisztelt Tulajdonos! Amennyiben Ön idős, egyedülálló, segítségre szoruló, kérem, olvassa végig levelemet. Szeretnék segítséget nyújtani, eltartási szerződés vagy életjáradék formájában, lehetőséget kínálok többféle konstrukcióban, megegyezés szerint” – kezdődik a levél, amin a helyiek szerint a már említett csoport egyik tagjának aláírása szerepel.

A rendőrség egy ügyet már vizsgál

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Ripost7 megkeresésére azt írta, vizsgálatot folytatnak az ügyben. „Összesen egy bejelentés érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányság III. kerületi Rendőrkapitányságára, amelynek tartalmát a kerületi rendőrkapitányság vizsgálja. Az ügyben indított vizsgálat feladata tisztázni, hogy felmerült-e bűncselekmény gyanúja” – tudatták.

A Vörösvári úti panelházak lakói idegesek. De amíg bizonyítást nem nyer, hogy nem természetes halál áldozatai lettek a magányos idősek, a pletyka csak pletyka marad… Addig is indokolt az elővigyázatosság!

Kép: Ezt a táblát akasztották ki a lakótelepen (Fotó: Ripost)

Metropol

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!