2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Belföld

Fokozott ellenőrzés indult a Tesco botránya miatt + Videó

A Tesco mellett több nagyobb áruházban és a kisebb üzletekben is fokozott ellenőrzést rendelt el a vidékfejlesztési miniszter a húsmosási botrány miatt. A lejárt szavatosságú termékek újrahasznosítását a Hír TV Panaszkönyv című műsora derítette ki. Az élelmiszer-biztonsági tanácsadó szerint a romlott hús olykor még megsütve is súlyos megbetegedéseket okozhat.

Egy volt Tesco-dolgozó a héten beszélt a Hír Televíziónak arról, hogyan dolgozták fel a melegkonyhán a lejárt szavatosságú húsokat. Torma Tibor 2009–10-ben dolgozott a Soroksári úti áruházban.

Az élelmiszer-biztonsági tanácsadó szerint a romlott hús megbetegedést is okozhat, ha nem megfelelően hőkezelték, azaz a sütés vagy a főzés hőmérséklete nem érte el a 75 fokot. Gyuricza Ákos azt mondta, hogy leginkább hányás és hasmenés lehet a tünet. Beszélt arról is, hogy van súlyosabb megbetegedés, amikor valamilyen spórás baktérium túlszaporodik a termékben, és a toxinja a hőkezelés hatására sem pusztul már el. Mint kifejtette: volt már ilyen mérgezés az Egyesült Államokban, amikor több ezer ember vesztette el a veséjét, mert vesetoxinok keletkeztek vagy szaporodtak el abban a termékben, amely nem kapott jó hőkezelést. Mint fogalmazott: „a mai világban nem tudjuk azt, hogy a hús hányadszor van lefagyasztva”, mire több országon átjön.



A vidékfejlesztési miniszter a Tescón kívül a nagyobb áruházakban és a kisebb üzletekben is fokozott ellenőrzést rendelt el. A bírság milliárdos nagyságrendű lehet. Fazekas Sándor elmondta: kifejezetten a húsárut ellenőrzik, de az élelmiszer-palettában több tízezer termék van, mindig végeznek folyamatos és kiemelt ellenőrzést is. A tárcavezető hangsúlyozta: valamennyi szereplőt fokozottan ellenőrzik, hiszen bármilyen nagyságrendnél előfordulnak kisebb vagy nagyobb szabálytalanságok.

A Tesco korábban arra hivatkozott, hogy nem válaszol névtelen vádaskodásokra, de hallgattak Torma Tibor nyilatkozata után is. Az áruházlánc szóvivője hétfőre ígért tájékoztatást.

Mint a Magyar Nemzet a héten megírta, megdőlni látszik a Tesco azon állítása, miszerint csak egyedi esetekben fordulhat elő, hogy egy-egy bolt részlegvezetője „rossz utasítást ad”. Ahogy megírtuk, a Magyar Érdekek Országos Szövetsége feljelentést tesz a tescós dolgozók panaszai alapján.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!