2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Belföld

Fizetésképtelenné válhat Ásotthalom a nagy adósság miatt

Fizetésképtelenné válhat a Csongrád megyei Ásotthalom. A település elbocsájtásokkal és felújítások elhalasztásával próbálja csökkenteni felhalmozott adósságát, de nehezíti a helyzetüket, hogy az átszervezések miatt kevesebb állami forrásból gazdálkodhatnak.

Közel 300 embernek a szociális és egyéb támogatását, illetve az iskolai dolgozók fizetését csak úgy tudta kifizetni az ásotthalmi önkormányzat, hogy a vállalkozóktól hamarabb kérték be a helyi adót. A településnek már februárban 126 millió forintos tartozása volt, azóta a hiány elérte a 150 milliót. Csökkentése érdekében több intézkedést is hoztak.

„A létszámleépítés a hivatal esetében azt jelenti, hogy korábban 15-en dolgoztunk, jelenleg 9-en, és a feladatot ugyanolyan minőségben el kell látnunk, az ügyfeleket ki kell szolgálnunk, a problémáikat meg kell oldanunk. A műszaki csoportnál pedig át kellett ütemezni a feladatokat, az idézőjelesen nem oly szükséges karbantartási munkálatokat későbbre kellett halasztani” – közölte az ásotthalmi polgármesteri hivatal jegyzői referense.

A nyár végére így is tovább nőtt a hiány. Már a gázszolgáltatónak és az intézményekbe ételt szállító cégeknek is tartozik az önkormányzat. „Augusztus elején kezdődött a pénzügyi problémánk, ott már minden nagy beszállítótól pénzügyi átütemezést kértünk, amelynek nagyságrendje eléri a 30 millió forintot, ebben vannak 120 napos lejárt tartozásaink” – mondta Ásotthalom polgármestere.

Az önkormányzat költségvetési támogatásért fordult a Belügyminisztériumhoz. „A törvény értelmében először április 20-ig kellett volna beadni, de még a mai napig sem nyitották meg azt a rendszert, ahová be lehetne lépni és fel lehetne tölteni az adatokat” – tette hozzá a polgármester.


A polgármester elmondta, a nemrég elbocsátott öt dolgozó végkielégítését sem tudják kifizetni, és ha nem kapnak támogatást, akkor októberben már teljesen fizetésképtelenné válhat a település.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!