2019. június 20.,
csütörtök, Rafael napja

Fidesz: Veszélyes a humanitárius vízum bevezetéséről szóló javaslat

MTI

2018. december 5., szerda 10:15, frissítve: szerda 20:08

Rendkívül veszélyes az Európai Parlament (EP) szakbizottsága által elfogadott, a humanitárius vízum bevezetéséről szóló jelentés – jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Hidvéghi Balázs úgy vélekedett, hogy a humanitárius vízumot, helyesebb volna migránsvízumnak hívni, mert a javaslat szándékosan összekeveri a humanitárius szempontokat a gazdasági bevándorlással.

Azt mondta: a jelentésben olyan, egyszerűsített vízumkiadásra vonatkozó javaslat szerepel, amely előzetes kontroll nélkül tenné lehetővé emberek tömegei számára, hogy belépjenek az unió területére. A jogosultságukat pedig csak ezt követően vizsgálnák meg. Ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy aki egyszer bejutott az EU területére, azt szinte lehetetlen visszaküldeni a hazájába, vagyis a humanitárius vízum a gazdasági bevándorlás eszköze volna – fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy az ENSZ migrációs paktumát azért utasítja el Magyarország, mert az „lopakodó jogalkotás”, egyfajta hivatkozási alapot teremt a bevándorláspártiak számára azzal, hogy emberi jogként ismeri el a migrációt. A tét pedig országaink jövője – jelentette ki Hidvéghi Balázs.