2024. 02. 21. Szerda Eleonóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Párizs szeme - Brassai Gilbert

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Fidesz: Milliókat kereshettek az ügyvédek a börtönbizniszen

A fogvatartottak kártérítéséért indított ügyek 70 százalékában ügyvédek képviselték az elítélteket - tudta meg a Magyar Nemzet. Egyes számítások szerint mostanra akár két milliárd forint haszonra is szert tehetettek. A Fideszt arra várja a választ, hogy a balliberális körökhöz és a Soros-hálózathoz köthető ügyvédek mennyit kerestek eddig a börtönbizniszen. Budai Gyula a Fidesz országgyűlési képviselője szerint eddig 12 ezer pert indítottak a börtönben ülő bűnözők és ügyvédjeik.

  • Fidesz: Milliókat kereshettek az ügyvédek a börtönbizniszen

A nyolc elítélt olaszliszkai lincselő közül először a tavaly szabadult H. Dezsőnek ítélt meg a bíróság ötmillió forint kártérítést. Később F. György is kapott 6 millió forintot a rossz börtönkörülmények miatt.

Két és félmillió forintos kártérítést kapott tavaly az az életfogytiglanra ítélt férfi is, aki két társával együtt éveken keresztül kínzott, majd megölt egy nőt Battonyán. És kártérítésért perel a skálás gyilkosként ismertté vált, életfogytiglani büntetését töltő Bene László is.

"Csúcstartó ebben a börtönbizniszben egy olyan 33 éves férfi - tehát jó munkaképes emberről beszélünk - aki 8,5 év börtön után kapott 8 millió forint kártérítést. Ez azt jelenti, hogy minden leült év után kapott 1-1 millió forintot. Teljesen abszurd!"

 hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök már többször felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte igazságtalan, hogy elítélt bűnözőknek több millió forintot fizet ki az állam a rossz börtönkörülmények miatt. A kormányfő felkérte Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg a szabályozást. A miniszter pénteken az ATV-ben azt mondta, a jövő heti kormányülésre viszi a javaslatát.

"A világ rendje jó ha helyreáll, mert szerintem és a kormány álláspontja szerinte az nem egy jó trend, hogy egyre inkább az elítéltek jogait helyezzük előtérbe, és nem beszélünk az áldozatokról."

- mondta varga Judit igazságügyi miniszter.

Iparág épült a börtönkártérítésekre - erről az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszélt a Hír Tv-n.

"Néhányan erre szakosodtak, akik egyébként folyamatosan perben haragban állnak a különböző szervezetek égisze alatt, a TASZ, a Transparency International, vagy éppen a Helsinki Bizottság, és utána gyakorlatilag ezt egy tisztán ügyvédi és karitatív tevékenységként akarják feltüntetni, miközben milliárdokat visznek el az államtól."

- jegyezte meg Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

"Felhívjuk a balliberális és Soros-ügyvédeket, hogy árulják el, hogy mennyit kaszáltak a börtönbizniszen."

- tette hozzá Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A börtönben ülő bűnözők és ügyvédeik eddig 12 ezer pert indítottak a magyar állam ellen és csaknem tízmilliárd forintot nyertek el - mondta a Fidesz országgyűlési képviselője. Budai Gyula szerint egy jól behatárolható kör foglalkozik a börtönkártérítésekkel.

"Elfogadhatatlan, hogy életellenes, erőszakos bűncselekmények miatt elítélt emberek milliárdokat kapjanak kártérítésként, és az áldozatok, akik valóban sértettjei a bűncselekményeknek, azoknak pedig sorba kelljen állnia azért a kártérítési összegért, ami megilleti őket."

- mondta Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Budai Gyula hozzátette, az ügyvédek sikerdíja 15-20, akár harminc százalék is lehet. Így a fogvatartottakat képviselő ügyvédek együttesen akár kétmilliárd forint, fejenként több tízmillió forint körüli hasznot is húzhattak a börtönbizniszen, ami majdnem kétszerese a sértettek kártalanítására fordított pénznek.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Meghalt Czakó Gábor író

Meghalt Czakó Gábor író

Elhunyt Czakó Gábor, a Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében - közölte a család az MTI-vel.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint véget kell vetni a Soros-finanszírozásnak a magyar baloldalon?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!