2020. február 21.,
péntek, Eleonóra napja

Fidesz-KDNP: Meg kell állítani a börtönbizniszt

Hír TV

2020. január 12., vasárnap 12:08, frissítve: vasárnap 19:38

Meg kell állítani a gátlástalan börtönbizniszt - jelentette ki a kormánypártok nevében a KDNP frakciószóvivője. Nacsa Lőrinc azt mondta, a börtönbiznisz iparággá vált, amelyben bűnözők és ügyvédek gazdagodnak, amikor milliókat perelnek ki az államtól a rossz fogvatartási körülményekre hivatkozva. A politikus közölte, szükség van a jogi szabályozás megváltoztatására, és várják a kormány javaslatait.

Nyolc lincselőt ítéltek el, közülük először a tavaly szabadult H. Dezsőnek ítéltek meg ötmillió, később F. Györgynek 6 millió forintot kártérítésként a rossz börtönkörülmények miatt.

Kétmillió és félmillió forintos kártérítést kapott tavaly az az életfogytiglanra ítélt férfi is, aki két társával együtt éveken keresztül kínzott, majd megölt egy nőt Battonyán.

A lúgos orvosként elhíresült Bene Krisztiánnak mintegy 600 ezer forintot ítéltek meg. És kártérítésért perel a skálás gyilkosként ismert Bene László is, aki a 90-es években társával együtt tucatnyi fegyveres rablást követett el és négy embert ölt meg. Ő még börtönben van, de egy interjúban azt mondta, azt tervezi, ha szabadul, a kártérítésből vesz majd lakást.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, nem tartja helyesnek, hogy elítélt bűnözőknek milliós összegeket fizessen az állam. A kormányfő azt mondta, a szaktárca megvizsgálja, hogyan lehet rendezni a helyzetet.

"Az a helyzet állt elő, hogy arra hivatkozva, hogy a fogva tartás körülményei nem megfelelőek - újabb tisztázatlan kérdés, hogy Magyarországon mi minősül megfelelő fogva tartási körülménynek - elítélt bűnözők az Európai Unió döntése alapján, az Európai Unió bíróságának döntése alapján, magyar ügyvédek összekapaszkodásának eredményeképpen millió forintokat vesznek le a magyar államtól, az adófizető polgároktól. Ez lehetetlen. Elítélt bűnözőknek fizetünk azért, mert a fogva tartás nem volt megfelelő?"

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A börtönbiznisz mára iparággá vált, amelyen az elítéltek és az ügyvédek gazdagodnak - ezt már a KDNP frakciószóvivője mondta.

"Szerintünk a bűnözőknek nem pénzjutalom, hanem büntetés jár. Szögezzük le azt is, hogy Magyarországon a börtönkörülmények az elmúlt években sokat javultak, több a férőhely és új börtönök épültek és épülnek. Ez az egész nem szól másról, csak hogy jogi csűrcsavarokkal megfejjék a börtönben ülő bűnözők és ügyvédjeik az államot."

- mondta Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője.

Nacsa Lőrinc hozzátette, a jogi szabályozás megváltoztatására van szükség, várják a kormány javaslatait.

Hír TV