2017. december 12.,
kedd, Gabriella napja

14°

Kiderült, mivel fertőződött meg a diáklány

DA, KaG

2014. szeptember 24., szerda 10:11, frissítve: csütörtök 09:59

Nem ebolás, hanem maláriás a kedden kórházba szállított nigériai diáklány. A Szent László kórházban elvégzett tesztek alapján szerda hajnalra kizárták nála az ebolafertőzés lehetőségét, állapota már stabil.

A fiatal ellátásánál a mentők védőfelszerelést, szkafandert használtak, ami súlyos fertőző betegségre utalhat. Tudósítónknak a III. kerület egyik illetékese megerősítette, hogy a mentőknek volt ilyen riasztása. A diákot a Szent László kórházban megfigyelés alatt tartották. Információink szerint a fiatal az ebolával fertőzött afrikai területről érkezett Magyarországra. Hasonló intézkedésre nemrég Debrecenben is volt példa, akkor a külföldi diákról kiderült, hogy maláriával fertőzött.

A diáklány – aki korábban maláriás lehetett – a trópusi betegségek osztályára került, az intézmény reggelre ígért részletes tájékoztatást.

A lány kezelőorvosa a Hír Televízió helyszíni tudósítójának szerda reggel 7 órakor megerősítette, hogy még az este elvégezték a szükséges vizsgálatokat, amelynek alapján kiderült, maláriás a diáklány. Jelenleg is kezelik, és még nem hagyhatta el a kórházat. Az orvos szerint a lány jelenleg jól van.

Az országos tiszti főorvos, Paller Judit a Hír TV-nek elmondta, a diáklány szeptember 8-án érkezett Magyarországra. Azok a tünetek, amelyek az ebolára utaltak, már csütörtökön jelentkeztek nála: lázas volt és hányt. Azonban ezekről a tünetekről nem szólt a lány egyik kórháznak sem. Paller Judit hozzátette, kedden a BRFK ügyeletese az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól kért segítséget abban, hogy a beteg lányt, – aki a kollégium aulájában feküdt – nem szállítja el a mentő. „Minden ilyen esetet úgy kezelnek, mint ebolagyanút. Ezért a kivonuló mentők csak akkor szállíthatják el a beteget, ha be vannak öltözve a megfelelő védőruhába. A mintákat az Országos Epidemiológiai Központba szállították, ahol kedd este 22.30-kor már meg tudták állapítani, hogy a beteg maláriás. Az ebolavizsgálatokat is elvégezték, ezzel zárták ki annak meglétét” – tette hozzá az országos tiszti főorvos.

A Hír TV kedd esti 22 órás Híradójában, az ebolagyanús esetről szóló helyszíni tudósításunkban tévesen hangzott el, hogy a helyszínre kivonult volna a Terrorelhárítási Központ is, a TEK nem vonult ki a helyszínre és az ügyben semmilyen intézkedést nem tett.

Forrás: Hír TV