2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Belföld

Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ épül Szegeden

4 milliárd forintból épül fel a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ Szegeden. A Szegedi Tudományegyetem több ipari partnerrel közösen a kőolaj kitermelés növelésének lehetőségeit, a megújuló üzemanyagok hatásvizsgálatait kutatják majd, emellett alternatív gázelemző mérőberendezések fejlesztését végzik.

  • Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ épül Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem a MOL-al közös konzorciumban hozza létre az új Kompetencia Központot, melynek célja a kőolaj kitermelési hatékonyságának növelése, új üzemanyag-keverékek kifejlesztése és egy új analitikai módszer alkalmazása a motorok károsanyag-kibocsátásának mérésére lesz

Ezek új módszerek, a technológiának egy része megvan, és a technológiának a másik része pedig jön. A kompetencia központban ehhez rendelkezésre fog állni, mintegy 30 fős stáb, doktoranduszok, Phd-sek, és néhány jó képességű egyetemi hallgató olyan technológiákkal, amik ma Magyarországon gyakorlatilag elérhetetlen technológiák

- mondta Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Az Szegedi Tudományegyetem új beruházással párhuzamosan új szakirányt indít. 

Kutatás mellet hangsúlyoznom kell, hogy igen komoly lehetőségeket biztosít ez az együttműködés az oktatás területén, hiszen egy nagyon komoly gyakorlati alapokon álló duális vegyészmérnök képzést tudunk beindítani, egészen az alapképzésektől kezdve a rövidtávú képzéseken át a mesterképzéseken keresztül a doktori képzésekig

- fogalmazott Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszak kormányzati politikájában kiemelt szerepet kapott a kutatás-fejlesztés és az innováció. 

2020-tól minden évben 30 milliárd forinttal körül-belül növeljük kutatás-fejlesztésre szánt összegeket. Ez idén megtörtént, és néhány nappal ezelőtt bejelentettük azt, hogy ennek a jövő évi növekedésnek jelentős részét, 22 milliárd forintot az Eötvös Lóránd Kutató Hálózat költségvetéséhez adtunk hozzá. Ezzel több mint megduplázva azt az állami támogatást, amivel a korábbi MTA most már Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat kutató intézetei kaptak. És ezt a dinamikát szeretnénk a jövőben is fenntartani

- jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A Kompetencia Központban kutatásiban a világ egyik legnagyobb autógyártója az AUDI is részt vesz a projekt keretein belül az üzemanyagok tesztelésében vállalnak majd szerepet.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Lázár János: Kezdődik az elmúlt évek legnagyobb rezsicsökkentése

Lázár János: Kezdődik az elmúlt évek legnagyobb rezsicsökkentése

Új időszámítás kezdődik március 1-jével a magyar közlekedésben: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre, a tarifarendszer változtatása több mint 4 millió ember életét teszi könnyebbé, jobbá - mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!