2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 22:15

Belföld

Felmérik az iskolák felszereltségét

Szakmai bizottság felállítását kezdeményezi a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete a mindennapos testnevelés bevezetése miatt. A szervezet elnöke szerint több helyen gondot okoz a tornaterem hiánya, amit jó időben még meg tudtak oldani, télen viszont nem vihetik a szabadba a gyerekeket. Az oktatási államtitkárság felmérést indít az iskolák felszereltségéről.

A tiszaszigeti általános iskolába majdnem 100 gyerek jár. A testnevelésórákat eddig meg tudták oldani, a jó időben a kinti sportpályákat is használták. Télen azonban csak a település egyetlen sportcsarnokát tudják igénybe venni.

A tanárok télen tömbösíteni fogják majd az órákat, de korcsolyázni, úszni és néptáncra viszik majd a gyerekeket testnevelésóra keretében. „Mi azt tanultuk a főiskolán, hogy abból kell dolgozni, ami van. Úgy kell megoldani. Én tartottam már tornaterem hiányában folyosón is órát, mindent meg lehet oldani, csak akarni kell” – mondja a Hír TV-nek Lóczi Atilla, az iskola testnevelő tanára.

Az 1., 5. és 9. osztályokban bevezetett mindennapos testnevelés több helyen okoz gondot. Erről beszélt a Magyar Testnevelők Országos Egyesülete is az Országgyűlés szakbizottságában. „Néhány helyen olyan az öltöző a bejövő információk alapján, hogy egy fali csap meg hideg víz. Ez nem megy” – fogalmazott Istvánfi Csaba, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének elnöke.

Több tornaterem kell

Az összegyűjtött adatok szerint nemcsak öltöző- és vizesblokk-program elindítására van szükség, de tornateremből is további 350-400 kellene, hogy a diákok elférjenek. A testület ezért egy fejlesztési programbizottság felállítását kezdeményezi, amiben „testnevelő tanárok, közgazdászok, mérnökök vannak, és pontosan fel kell mérni azt, hogy most 350 vagy 400 tornaterem hiányzik, és melyik mekkora” – mondta az ülésen Istvánfi Csaba.

A közoktatási helyettes államtitkár azt mondta: mivel felmenő rendszerben 4 év múlva már minden osztályban kötelező lesz a mindennapos testnevelés, egy átfogó adatbázist készítenek az intézményi feltételekről. „Most októberben küldünk ki az összes iskolának egy kérdőívet, amelyben részletes információkat tudunk begyűjteni a felmerülő problémákról” – mondta Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár.

Az adatok összegyűjtése után indulhatnak el a szükséges beruházások. A sportért felelős államtitkárság kabinetfőnöke hozzátette: a tornatermek és öltözők kialakításához uniós támogatásokat is igénybe lehet majd venni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!