2019. augusztus 18.,
vasárnap, Ilona napja

Feljelentést tettek a szegedi fürdő eladása kapcsán

Hír TV

2019. január 11., péntek 23:20

Több milliárd forint kár érhette Szegedet, ezért feljelentést tett a Ligetfürdő két évvel ezelőtti eladása kapcsán a Mindenki Szegedért Mozgalom alapítója. Szabó Bálint szerint 2016-ban az önkormányzat úgy adta el a város részesedését Leisztinger Tamás, ismert baloldali milliárdosnak, hogy a vételár nem tartalmazta a beruházásba épült uniós milliárdok értékét. Szabó Bálint szerint ezzel megvalósult a hűtlen és hanyag kezelés.

Összesen 1,4 milliárd forintért vehette meg a város 80 százalékos üzletrészét a szegedi ligetfürdőből Leisztinger Tamás még 2016-ban. A milliárdos és az önkormányzat 2010-ben ugyanis úgy állapodtak meg, hogy ha 5 éven keresztül nem érkezik ajánlat a fürdőre, akkor a városi telek 1 miliárd forintos értékének kamatokkal megnövelt összegéért kerülhet a fürdő a nagyvállalkozóhoz. Szabó Bálint szerint a mintegy 2,4 milliárd forint uniós támogatást nem vették figyelembe a tranzakciókor, ami hűtlen és hanyag kezelésnek minősül.

„A szegedi önkormányzat egy klasszikus szegedi modellt alkalmazott: uniós támogatásból felújította önkormányzati beruházás keretében a fürdőt, majd ezt követően magánkézbe játszotta át. A fő probléma azzal van, hogy mélyen áron alul. Hiszen csak az uniós támogatás több mint 3 milliárd forint értékű volt, emellé még párosult önkormányzati önerő is. És ehhez képest egy nagyon csekély, töredék áron játszották át Leisztinger Tamás szocialista nagyvállalkozónak a fürdőt” – mondta Szabó Bálint, a Mindenki Szegedért Mozgalom alapítója. 

Két éve már tett feljelentést a ligetfürdő ügyében Német Ferenc, az önkormányzat jogi bizottságának tagja. Akkor az ügyészég azzal utasította el, hogy személy szerint nem sértettje az ügynek.

„A szerződéses partner, a kisebbségi tulajdonos egy nagyon jó szállodát tudott jól felfuttatni vele. Vállalva a közös projektnek a veszteségeit, azt előfinanszírozgatta. Később az előfinanszírozás kapcsán ő a többségi tulajdonost ki tudta vásárolni. Egy dolgot nem vettek figyelembe, hogy ennek a megvalósításához uniós pénzeket hívtak le. Igazságügyi könyvszakértővel alátámasztott bejelentésemet küldtem meg, 2,4 milliárd dolláros kár érhette akkor, hiszen a városnak a vagyona nem növekedett, nem került be ide” – nyilatkozta Német.

Szentgyörgyi Pál, szegedi alpolgármester korábban többször hangsúlyozta: a várost nem érte kár, mert a kisebbségi tulajdonos 2010 után közel 3 milliárd forint tagi kölcsönnel és póttámogatással ellensúlyozta a fürdő veszteségeit, ami így nem terhelte Szeged költségvetését.