2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Feljelentést tesznek Sargentini videója miatt

2019. április 21., vasárnap 18:36

Feljelentést tesz az MTVA Judith Sargentini kampányvideójának lopott felvételei miatt. A holland baloldali párt nemrég egy vágott videót tett közzé, amelyben forrás feltüntetése, engedély, és díj megfizetése nélkül használtak fel több, az MTVA archívumába tartozó védett anyagot.

Tizenöt perces videót tett közzé múlt héten a holland Baloldali Zöldek elnevezésű párt. Ebben Judith Sargentini az általa jegyzett jelentésről is beszélt, illetve arról, hogy szerinte sérültek a magyarok jogai.

"Én meg azt mondom, hogy ne tessék hazugságokat állítani."

- így reagált az uniós zöldpárti képviselő videóüzenetére a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Menczer Tamás szerint a videó pontosan olyan, mint Sargentini jelentése: hazugságokkal van tele.

 Ráadásul az is kiderült: a Sargentini videójában látott felvételek egy részét jogtalanul használták fel. Ezeken jól látszik: forrásfeltüntetés nélkül tettek közzé több részletet a köztelevízió archívumába tartozó, szerző jog által védett videóanyagokból, és ezekhez engedélyt sem kértek. A nemzetközi jogelv alapján a más által készített videók ugyanis szerzői jogvédelem alatt állnak.

 Az MTVA vasárnap közleményében azt írta: feljelentést tesznek a lopott felvételek miatt. Közölték: a videó készítői még a csatornák logóit is kitakarták, így egyértelmű a szándékosság. Hozzátették, a köztelevízió honlapján közzétett felhasználási feltételek kifejezetten tiltják írásbeli felhasználási engedély nélkül az MTVA és jogelődjei által készített videoanyagok felhasználását.

 

 

Az összevágott videóban egyébként nemcsak az MTVA, hanem a Pesti Srácok és a Hír Tv felvételeit is engedély nélkül használták fel. A magyar büntető törvénykönyv szerint a szerzői jogok megsértése, amely akár három éves szabadságvesztéssel is büntethető.