2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

Feljelentés a szegedi nagybani piac eladása miatt

Hír TV

2019. január 18., péntek 07:20

Újabb hűtlen és hanyag kezelés miatt tett feljelentést az ügyészségen a Mindenki Szegedért Mozgalom alapítója. Szabó Bálint szerint a szegedi Dorozsmai Piac Kft. két évvel ezelőtti eladása miatt milliárdos kár érte a várost. A jogász azt mondja: áron alul adták el az uniós pénzből felújított köztulajdont.

A Ligetfürdő eladása miatt néhány napja tett feljelentést, most újabb beadvánnyal élt Szabó Bálint. A Mindenki Szegedért Mozgalom alapítója emlékeztetett: az eladott nagybani piac éves szinten 600 millió forint árbevétel mellett 300 millió forint nyereséget termelt, mégis eladták. Szabó Bálint szerint érthetetlen, hogy miért támogatta a városvezetés egy másik nagybani piac építését, miközben uniós forrásból fejlesztették a régit.

„A Csongrád Megyei Főügyészséget kértem arra, hogy nyomozzák ki egyrészt azt, hogy 2016-tól kezdődően, amikor már látszódott, hogy az új nagybani piac le fogja gyakorlatilag nyomni az önkormányzati piacot, akkor miért kellett még több százmilliós fejlesztéseket és több százmillió közpénzt beletolni ebbe a piacba. Ez a hanyag kezelés része, ez a 2016-os és 2017-es éveket érinti. Emellett meg kellene azt nézni, hogy a bizonyíthatóan és bizonyítottan sokkal többet érő ingatlan miért 530 millió forintért talált csupán gazdára” – fejtette ki.

A Hír TV-nek nyilatkozó egyik volt bérlő elmondta: a 20 évre kötött szerződésükből 10 év telt le, amikor a piac vezetése egyoldalúan felmondta a megállapodást.

„2016-ban, ők, mármint az önkormányzat tudomást szereztek a másik piac létezéséről és a nyitásáról. És már meg is előzték a dolgot azzal, hogy hoztak egy olyan lehetetlen szervezést, ami a későbbiekben nekünk komoly károkat okozott. Egyeztetéseket szorgalmaztuk a vezetőséggel, de süket fülekre találtunk. Összefogtunk, aláírásokat gyűjtöttünk, tiltakozásokat szerveztünk, a média segítségét kértük, felvonultunk a város önkormányzati épülete elé, petíciókat nyújtottunk át, amit át is vettek, de érdemlegesen nem történt semmi” – mondta Fábián Tibor, egykori bérlő.

A szegedi városvezetők közül Botka László, polgármester és Szentgyörgyi Pál, alpolgármester korábban több alkalommal is kiálltak a dorozsmai nagybani piac fejlesztése mellett. Az azóta bezárt piacon ma egy feldolgozóüzem működik.