2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Belföld

Farkas Örs: Azért kérdezzük meg az embereket, hogy közösen döntsünk

Tizedik alkalommal indít nemzeti konzultációt a kormány. Erről és a koronavírusról is kérdezte az Origo a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjét, Farkas Örsöt.

  • Farkas Örs: Azért kérdezzük meg az embereket, hogy közösen döntsünk

 

A koronavírus kérdését komolyan kell venni, de fontos megjegyezni, mindent érdemes a helyén kezelni. Felháborító, hogy az ellenzék még ebből is politikai tőkét próbál kovácsolni, és ezért még álhírgyártásra is képes- nyilatkozta Farkas Örs az Origónak. A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szóvivője kijelentette

Magyarországon egyelőre nem ismert egyetlen koronavírusos megbetegedés sem, a kormány illetve a koronavírus-elleni Operatív Törzs, a Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzet és megteszi a szükséges és indokolt intézkedéseket.

Farkas Örs elmondta, a magyar hatóságok még a megelőzési szakaszban járnak, ezért is jött létre a már említett Operatív Törzs a belügyminiszter vezetésével, és dolgozta ki azt a 28 pontos cselekvési tervet, aminek alapján, ha szükséges, további intézkedéseket tesznek. Nem csak az ország határain belül, hanem azon kívül is figyelemmel kíséri a kormány a történéseket, így többek között az olasz nagykövet is tájékoztatást adott azokról az intézkedésekről, amit Olaszországban bevezettek.

A Külügyminisztérium több alkalommal is felhívta arra a figyelmet, hogy,

nem javasolt Észak-Olaszországba utazni, különösen nem a fertőzött területre, ez mind az egyéni, mind a csoportos utakra vonatkozik. Mind a repülőtereken, mind a határátkelőhelyeken folyamatosan figyelik a helyzetet.

Repülőjáratok letiltásáról egyelőre nem született döntés, de mind a Kínából, mint az Olaszországból érkező utasokat hőkamerával ellenőrzik.

A KTK szóvivője elmondta, hogy minden segítséget és információt megadnak azoknak a magyaroknak, akik külföldön dolgoznak és haza szeretnének jönni, valamint azoknak is, akik esetleg úgy érzik, külföldön megfertőződtek.

Eddig egy magyarról lehet tudni, aki Japánban elkapta a betegséget, de ő is jól van és a japán hatóságok mindent megtesznek a gyógyulásáért.

A koronavírus mellett több fontos téma is napirenden van. A börtönbizniszről a héten szavazott az Országgyűlés. Farkas Örs elmondta, hogy a börtönbiznisz ügyében a végső döntés majd a nemzeti konzultáció lezárulta után várható. A szóvivő hangsúlyozta, az Országgyűlés által elfogadott mostani rendelkezés csupán egy ideiglenes intézkedés. Úgy látja,

Európában elindult egy tendencia, ami az áldozatok érdekei elé helyezi a bűnözők érdekeit. Ezt támasztja alá az a tény, hogy Magyarországon immár 12 ezer börtönkártérítési per indult az állammal szemben, a megítélt összeg pedig eléri a 8,5 milliárd forintot.

Ezen esetek nagy részében baloldali ügyvédek és külföldről finanszírozott szervezetek nyerészkednek és nem az áldozatok, hanem a bűnözők oldalára álltak. A kormány éppen ezért kéri ki a magyar emberek véleményét a kérdésben.

Úgy gondoljuk, hogy az emberek véleménye magabiztos hivatkozási pontot jelenthet a kormány számára

- tette hozzá a szóvivő. Farkas Örs megismételte, csak a nemzeti konzultációt követően lehet döntés arról, hogy milyen konkrét törvényekkel szab majd gátat a kormány a börtönbiznisznek.

Ez alkalommal azonban nem csak egy, hanem több témában is kíváncsi a kormány a magyar emberek álláspontjára. Az elmúlt hetekben nagy port kavart a gyöngyöspatai romák kártérítési ügye. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője szerint Gyöngyöspata esetébenegy vállaltan külföldről finanszírozott szervezet szított ellentétet a magyar és cigány emberek között, mert kiprovokáltak egy igazságtalan döntést, és ezzel komoly társadalmi feszültséget keltettek, ráadásul a helyi önkormányzattal szemben megítélt százmillió forint csődbe juttathatja a települést.

Farkas Örs aláhúzta, a kormány álláspontja szerint nem a pénzzel, hanem oktatással való kárpótlás lenne a célszerű megoldás, ám ezt a Soros György által finanszírozott szervezetek elutasítják - tette hozzá. A KTK szóvivője az Origónak elmondta, a kártérítési ügyben a már említett szervezetek végrehajtást is kértek a magyar állammal szemben, ezért bízik benne, hogy a Kúria minél előbb végleges döntést hoz majd ebben a kérdésben.

Farkas Örs szólt arról is, hogy a nemzeti konzultációban téma lesz majd az illegális bevándorlókat illető kártérítési esetek is. Példaként hozta fel annak a két bangladesi férfinak az esetét, akiknek az érdekeit a Magyar Helsinki Bizottság képviselte.

A bíróság végül a két bangladesinek 3-3 milliót, míg a Helsinki Bizottságnak szintén 3 millió forintot ítélt meg. Azonban az ítélet meghozásának az idejére a két férfi eltűnt, így a Helsinki Bizottság közel 10 millió forinthoz jutott.Mindez pedig felveti az üzletszerű tevékenység gyanúját, és még a migráció finanszírozására is alkalmas, ez ellen is fel kell lépni

– mondta a KTK szóvivője, aki egyben arra is kérte a magyar embereket, hogy minél többen mondják el véleményüket, minél többen töltsék ki és küldjék vissza a nemzeti konzultációs ívet.

Origo

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!