2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belföld

Falus a háta mögött lévő zebrát hiányolta

Biztonságos gyalogosátkelőt hiányolt a Népligetnél a baloldal főpolgármester-jelöltje, miközben volt egy a háta mögött. Falus Ferenc szerint nemcsak a gyalogosok félnek Budapesten, hanem a kormány is tart a fővárosiaktól, ezért akarja átalakítani a közigazgatási rendszert. A tervről a Népszabadság írt pénteken, a kormány egyelőre nem reagált.

Ezúttal a felújítás alatt álló 1-es villamos vonalán lévő népligeti megállón talált kifogásolnivalót Falus Ferenc. A baloldal főpolgármester-jelöltje az MSZP-s Tüttő Katával azért kritizálta a jelenlegi városvezetést, mert szerintük nem lehet biztonságosan megközelíteni az ideiglenes megállót.

– A közösségi közlekedéshez való hozzáférést biztosítani kell. Építhetik a megállót 20 méter magasra is, azt is mondhatnák, hogy egy létrát csinálunk hozzá, aztán tessék megoldani. Igenis feladat az, hogy egy ilyen megállót meg lehessen normálisan közelíteni.
– De hát meg lehet közelíteni, közvetlenül előtte van az átkelőhely…
– Jó, tudunk erről vitatkozni – fogalmazott Tüttő Kata, az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyettese.

A gyalogosátkelő egy méterre van a villamosmegállótól, jelzőlámpa is segíti a biztonságos átkelést.

„Félnek, senkiben sem bíznak már”

A baloldal főpolgármester-jelöltje szerint nemcsak a gyalogosok félnek, hanem a kormány is, ezért akarja átalakítani a főváros közigazgatását. „A mai hírek szerint a jövőben polgármesterek helyett helytartókat kívánnak a kerületekbe kinevezni. A cél az, hogy az iskolák, a kórházak, a villamosmegállók, a jövőbeni beruházásaink után a budapestiek maradék vagyonáról is teljesen egyedül dönthessenek” – véli Falus.

A Népszabadság írt arról, meg nem nevezett kormányzati szereplőre hivatkozva, hogy az új közigazgatási koncepcióban a kerületek élén 2019-től már csak helytartók állnának.

Tarlós István szerint a baloldal megint úgy kritizál, hogy közben semmit nem tud felmutatni. A közigazgatási reformra úgy reagált, hogy szerinte kell a változás. „Ha lesz közigazgatási reform, az valóban csak 2019-től lehet hatályos, hiszen ha megválaszt a nép vezetőket, határozott időre választja őket. Helyesnek tartom, ha a közigazgatási reformról lesz olyan vita, amelyben nem egy politikai közösség vesz részt, hanem szélesebb spektrumon mozog” – nyilatkozta a főpolgármester.

A közigazgatási koncepció sajtóhírek szerint három javaslatot tartalmaz. Az első alapján helytartók vezetnék a kerületeket, képviselő-testület nélkül. A második szerint megmaradna a kerületi közigazgatási egység, de erős fővárosi elv érvényesülne. A harmadik verzió pedig öt-hat belső kerületi egységről szólna. A kormány egyelőre nem reagált a Népszabadság cikkére, amely szerint a törvényjavaslatról az önkormányzati választások után, de még idén tárgyalhat a parlament.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!