2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Ezért akarhatják leváltani Schwezoff Dávidot

Üzleti érdekek miatt akarják leváltani – ezt állítja a Budapesti Zsidó hitközség ügyvezető igazgatója. Schwezoff Dávid szerint azzal sérti sokak érdekét, hogy feljelentést tett a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében, és nem támogatta a kiválasztott céget a pályázaton. A leváltást kezdeményező képviselő-testületi tag viszont ezt cáfolja, szerinte a volt kántor és transzvesztita előadó alkalmatlan a hitközség vezetésére. A kezdeményezést aláíró főrabbi jogviszonyát ma megszüntette az ügyvezető igazgató.

Schwezoff Dávid júliusban lett a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezetője. A korábban katolikus kántorként és transzvesztita előadóként is tevékenykedő férfit előélete miatt az országos hitközség vezetése is támadta. Fél év elteltével, most a Budapesti Zsidó Hitközség több tagja is leváltaná.

„A felügyelőbizottság megkerülésével hoz döntéseket az ügyvezető vagy a felügyelőbizottság. A számvevő és számvizsgáló bizottság előzetes véleményének kikérése nélkül hoz döntéseket, akadályozta a BZSH és a Mazsihisz közötti párbeszédet például a Rumbach zsinagóga ügyében, és csak a kiáltványnak a megszületése után volt hajlandó leülni közös tárgyalóasztalhoz a Mazsihisz vezetőségével” – nyilatkozta a Hír TV-nek Kiss Henriett, a BZSH képviselő-testületi tagja.

Schwezoff ezt cáfolja. Azt állítja, a Dohány utcai zsinagóga új beléptetőrendszere és az ezzel járó több száz milliós haszon állhat a háttérben. A szabálytalanságok miatt ugyanis korábban feljelentést tett, és nem támogatta az új céggel való szerződéskötést sem. Schwezoff nyilvános, a Mazsihisz viszont meghívásos pályázatot akart. A hitközség ügyvezetője, Kunos Péter – aki korábban az Agrobank vezetőjeként vesztegetés miatt börtönben ült – azt is megírta egy levélben Schwezoffnak, hogy egy céggel már egyeztetett az ügyben. Később derült ki, hogy a vállalkozást csak a pályázat után két nappal jegyezték be. És ezt a céget javasolta Schwezoffnak egy hangfelvétel szerint a Dohány utcai zsinagóga főrabbija, Frőlich Róbert és felesége is.

– Dávid! Érted, ma össze kellene hívni a hat embert! Gusztáv, ezt most ne hülyéskedd el!…
– Figyelj! Délután…
– Az a lényeg, hogy kettő után…
– Jó, figyelj! Ma háromkor végzek, utána beszéljünk, és akkor kitaláljuk…
– Nem beszélünk! Kettő után hívd össze! Kettőre itt a Rosta Marci, itt a Kunos, mindenki… Tényleg nem az a játék, amit el lehet húzni. Ezt most légy szíves ne húzd el!

Schwezoff Dávid szerint azzal, hogy ő nem támogatta Frőlich javaslatát az új cég kiválasztásában, sértette az érdekeit. „Az mindenképpen elmondható viszont, hogy egy bizonyos kör tekintetében Frőlich Róbert főrabbi úr mindenképpen hangadónak tekinthető, hiszen a visszahívási indítványnak az aláírásában meglehetősen jelentős arányban az ő személye, illetve a személye körüli képviselők jelentek meg, például az apósa is aláírta, de a körzetéből, tehát a templom körzetéből több elöljáró is” – mondta Schwezoff Dávid.

Frölich Róbert főrabbi és Frölich Katalin jogviszonyát a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója hétfőn azonnali hatállyal felmondta. A közgyűlést Schwezoff nem hívta össze, a visszahívását kezdeményezők szerint így ezt az alapszabály értelmében január 15-re egy elöljáró teszi majd meg.

Beperlik Schwezoffot

Bepereli a Dohány utcai zsinagóga főrabbija és felesége Schwezoff Dávidot. Szerintük a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója jogtalanul mondott fel nekik, ezért bírósághoz fordulnak. Közleményük szerint a hitközség bízik bennük, mint írják: a Dohány utcai zsinagóga „templomjáró közössége” ma 63 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett megerősítette Frölich Róbertet a zsinagóga élén.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!